Szegedi Arcok

Fotókon a megdöbbentő valóság, alig van fiatal tanár: három szegedi iskola pedagógusai mutatják be, hogy mi a probléma az oktatással

Egyre több iskola csatlakozik a PDSZ fotókampányához, amelynek az a célja, hogy egyetlen képen mutassák be, mi a probléma a magyar oktatással. Korcsoportok szerint sorakoztak fel a tanárok, így szemléltetve, hogy hamarosan nem lesz aki tanítson. Ehhez csatlakozott most három szegedi iskola is, ahol sajnos hasonló kép formálódott meg: alig van fiatal a libasorba állt pedagógusok között, zöme pedig már elmúlt 50 éves.

A tanári pályáról egyszerűen elfogytak a fiatalok: a pedagógusok jelentős része 50 év feletti, több olyan iskola is van, ahol 20–29 éves tanár egyáltalán nincs – ezt szemlélteti több iskola is a Facebookra felkerült népes album alapján. A fotókon az látszódik, hogy számos hazai és három szegedi iskola pedagógusai sorakoznak fel korcsoportok szerint. Az összkép elkeserítő, hiszen szinte minden fotón ugyanaz a formula érvényesül:

  • az iskolákban tanító pedagógusok legnagyobb része már elmúlt 50 éves,
  • és a fiatalokból szinte alig van.

Szegedről három iskola küldött be képet. Az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola, a Tabán Általános Iskola, valamint a Deák Ferenc Gimnázium. Így fest az összkép:

A Népszava korábban azt írta, hogy egy felmérés szerint a közoktatásban dolgozó pedagógusok jelentős része 50 éven felüli, és csak töredékük tartozik a 20-29 éves korosztályba. A T-Tudok Tudásmenedzsment és Oktatáskutató Központ adatai az mutatják, hogy országosan:

  • az 50-64 év közötti korosztályba 58,3 ezren tartoznak összesen, ez a tanárok több mint 40 százaléka,
  • a 40-49 évesek 46,2 ezren vannak,
  • a 30-39 év közöttiek 23,5 ezren,
  • a 20-29 éves tanárok száma rendkívül alacsony, mindössze 11,3 ezer, ami a pedagógustársadalom körülbelül 7 százaléka.

Mint tovább kiderült, az általános iskolákban településtípusok szerint Budapesten dolgoznak viszonylag a legnagyobb arányban fiatalabb tanárok, de a pedagógusok csaknem fele itt is 50 év feletti volt.

EGY PÁLYAKEZDŐ TANÁR ALIG KERES TÖBBET NETTÓ 200 EZER FORINTNÁL

A tanárok elöregedésére és a fiatalok hiányára évek óta figyelmeztetnek a pedagógus érdekképviseletek. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) ezért egy fotókampányt is indított a probléma szemléltetésére: nem egy olyan iskola jelentkezett, ahol 20-29 éves pedagógusok egyáltalán nincsenek. A PDSZ ügyvivője, Nagy Erzsébet szerint a mostani bérviszonyok mellett ez nem meglepő: egy pályakezdő tanár alig keres többet nettó 200 ezer forintnál, amivel az önálló életét nem tudja elkezdeni, és leghamarabb pályája vége felé számíthat arra, hogy fizetése – a minősítési fokozatoktól függően – megközelítse vagy meghaladja a nettó 300 ezer forintot. A PDSZ szerint minimálisan 45 százalékos béremelésre lenne szükség, hogy legalább a fiatalok pályaelhagyását mérsékeljék. 

FOLYTATÓDNAK A PEDAGÓGUSSZTRÁJKOK

Folytatódnak az országos pedagógussztrájkok, lámpás felvonulást tartanak csütörtökön Szegeden. A STEP – Szegedi Tanárok Együttműködési Platformja november 17-én délután több helyszínre várja a sztrájkolókat, majd közösen vonulnak a Klauzál térre. A meghirdetett eseményben azt írják, hogy most ismét hangot adnak az oktatásért való aggodalmuknak a pedagógusok, és számos vidéki várossal egyetemben tartanak demonstrációt a városunkban.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb