Mindenmás

Nem keresik tovább a Vajdaságban kóborló fekete párducot – a szakértők szerint vagy továbbállt, vagy soha nem is létezett

A vajdasági Apatin környékén, a bácsszentiváni erdőben és a Junaković Gyógyfürdő környékén több napon át tartó eredménytelen keresés után végül felfüggesztették a fekete párduc utáni további hajtóvadászatot. A szakemberek már össze is pakolták hőkameráikat és drónjaikat, amelyeket a keresés során vetettek be – írja a Szabad Magyar Szó.

Több hónapnyi csend után novemberben hallatott magáról a hazánkban rejtélyes módon kóborló fekete párduc. A friss információk szerint már nem Magyarországot rója a nagymacska, ugyanis egy hete a vajdasági Apatin környékén vélték látni az állatot. Azóta keresték, ám ez nem vezetett sikerre.

FELFÜGGESZTETTÉK A KERESÉST

Az üggyel kapcsolatban Nemanja Ivanović, a tartományi mezőgazdasági titkár vadászatért felelős helyettese a szerb köztelevíziónak nyilatkozva elmondta, az általa koordinált keresést felfüggesztették, de a szakemberek készek bármikor folytatni azt, amennyiben újabb bizonyíték kerülne elő, hogy a határban egzotikus nagymacska ólálkodik. Ivanović rámutatott, alaposan átkutatták a terepet, ami több napot vett igénybe, de nem találtak egyetlen egyértelmű bizonyítékát se annak, hogy a ragadozó valóban az Apatin környéki erdőkben vagy mezőkön, esetleg a Duna közelében tartózkodna.

VAGY TOVÁBBÁLLT, VAGY NEM IS LÉTEETT

“A talajon nem találtunk semmilyen releváns nyomot, ami arra utalna, hogy a ragadozó tényleg ott járt, vagy táplálkozott, és újabb bejelentés sem érkezett, hogy esetleg látták az állatot. Így megalapozott az a megállapítás, hogy a szemtanúk állításai és a nem teljesen egyértelmű videófelvétel meglehetősen ingatag bizonyíték, ami nem teszi indokolttá, hogy a továbbiakban is nagyszámú személy és szakértő a felszerelést felhasználva kutasson utána” – mondta.

A Palicsi Állatkert szakértői szerint a ragadozót vagy megzavarta az utána indított keresés és ezért gyorsan továbbállt, vagy pedig soha nem is létezett, mindössze csak a szemtanúk képzeletében, akik nem ismerik kellőképpen ezt az állatfajtát. Az állatkert munkatársai a Vajdaság Erdői közvállalat munkatársaival és a belügyminisztérium illetékeseivel azonban továbbra is készenlétben lesznek, hogy ha arra szükség mutatkozik, tovább keressék a fekete párducot.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb