Mindenmás

Napi pakk: ködös reggel, esős délután, érkezik Szeged karácsonyfája

Reggel Szeged karácsonyfája, napközben pedig egy újabb mediterrán ciklon érkezik hozzánk, így aztán a késő délutáni órákban már szakadó esőben csodálhatjuk a 11 méteres, Kiskundorozsmáról jövő ezüstfenyőt a Klauzál téren. Érkezik a Szeged365 napi pakk, azon a jeles dátumon, amikor Rózsa Sándor az örök betyármezőkre vágtatott…

RÓZSA SÁNDOR, JFK ÉS A NINTENDO

Mindössze két névnapos jutott mára,

  • Cecília,
  • Filemon,

Isten éltessen Benneteket!

Évfordulókból már jóval sűrűbb a mai nap, bár egy kicsit sötét lesz a lista, többek között a szegedi-röszkei betyárlegenda Rózsa Sándor és JFK is ezen a napon költözött át az örök vadász mezőkre.

Egyszerre volt rablógyilkos, katona és népmesei hős: 144 éve, 1878. november 22-én halt meg Rózsa Sándor, a legendás alföldi betyárvezér. Nevét Magyarországon mindenki ismeri, a népdalok és mondák mellett versek, regények, filmek dolgozták fel életének különböző epizódjait, nevezetesebb tetteit. A népi emlékezet és a művészi feldolgozás azonban gyakran távol áll a valóságtól, a romantikus kép mögött ridegebb tények húzódnak meg. A szegedi-röszkei tanyavilág legendás gaztevőjével napközben egy bővebb cikkben is foglalkozunk majd.

59 éve, hogy J. F. Kennedy, az Egyesült Államok 35. elnöke a texasi Dallasban merénylet áldozata lett. Röviddel harmadik hivatali éve vége előtt történt a merénylet. Felesége, Jacqueline és az elnök a dallasi repülőtérre érkezett, ahol John Connally – Dallas kormányzója -, és felesége Nellie fogadták. Elindultak és a konvoj második autójába (két személyi testőr kíséretében) ültek be. Ahogy a Houston Streetről az Elm Streetre fordult a nyitott limuzin, hirtelen lövés dördült el a 82 méterre lévő tankönyvraktár 6. emeletéről, majd a következő pillanatban még néhány lövés a szemközti térről is eldördült. Az elnök koponyája, agyveleje teljesen szétroncsolódott. Felesége a Parkland Memorial kórházhoz szállítatta, azonban délután egy órakor nyilvánosságra hozták halálát. Másfél órával később feleskették Johnsont, az új elnököt.

Pár vidámabb évforduló, ma reggelre:

  • 163 éve született Fusajiro Yamauchi, a Nintendo alapítója,
  • 145 éve Ady Endre,
  • 132 éve Charles de Gaulle.

KÖDÖS REGGEL, ESŐS DÉLUTÁN

Ködös a hajnal Szegeden, szitálás, ónos szitálás is előfordulhat, majd napközben újabb mediterrán ciklon érkezik. Délnyugat felől megnövekszik, megvastagszik a felhőzet és délutántól egyre többfelé elered az eső, az Alpokalján hó, havas eső is hullhat. Eleinte keleten, így Szeged környékén is számíthatunk még napsütésre, majd késő délután mér a felhőké, és az esőé lesz a főszerep. A délkeleti, keleti szél felerősödik. A csúcshőmérséklet 10 fok körül alakul majd napközben. 

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb