Mindenmás

Tavaly 611 fővel csökkent a megyénk lakossága: 10 649-en költöztek el, és 10 038-an érkeztek

Az országon belüli költözéseket vizsgálta az ingatlan.com, az elemzések pedig külön-külön mutatják be a megyékre vonatkozó leglényegesebb számokat. Ezúttal Csongrád-Csanád megye kerül a fókuszba, ahová 10 038-an érkeztek a múlt évben, 10 649-en pedig távoztak a költözési, pontosabban vándorlási adatok alapján. 

Számottevő változások történtek a múlt évben az országon belül a lakáspiac motorját jelentő költözéseket tekintve az ingatlan.com legújabb, hivatalos adatokon alapuló elemzése szerint, amely ismerteti továbbá az úgynevezett vándorlási adatokat is. Többek között azt, hogy tavaly hányan költöztek be a megyébe és hányan távoztak onnan. Az elemzésből kiderül az is, hogy a megye legnagyobb ingatlankínálattal rendelkező városaiban hogyan alakultak novemberben az eladásra váró lakások az átlagos négyzetméterárai. 

BÁCS-KISKUN MEGYÉBŐL ÉRKEZETT A LEGTÖBB BEKÖLTÖZŐ

Az ingatlan.com elemzése alapján kiderült, hogy a legtöbb beköltöző Bács-Kiskun megyéből érkezett, a legtöbben pedig Budapestre távoztak. Csongrád-Csanád megyén belül pedig 6361-en költöztek másik településre.  Az elemzés arra is kitért, hogy az eladásra kínált megyei lakóingatlanok átlagos négyzetméterára a megyeszékhelyen 645 ezer forint volt november közepén. A legnagyobb kínálattal rendelkező megyei településeken – Hódmezővásárhelyen, Makón, Csongrádon – pedig 201-361 ezer forintot tett ki az átlagos négyzetméterár.   

PEST MEGYE VOLT A LEGNÉPSZERŰBB

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője az országos adatokat értékelve közölte: “Az állandó vándorlások mérlege alapján a múlt évben a megyék közül Pest megye volt a legnépszerűbb, összesen több mint 62 ezren költöztek oda bármelyik másik megyéből vagy Budapestről. Igaz, ezzel párhuzamosan 46 ezer Pest megyei lakos költözött valamelyik másik megyébe vagy a fővárosba. Sokan választották új lakhelyüknek Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron és Fejér megye valamelyik települését, azaz a beköltözéseket tekintve Pest megye után ezek voltak a legnépszerűbb célpontok.” Hozzátette, hogy a különböző megyékből indult költözések alapján kiderült az is, melyek voltak 2021 leghűségesebb megyéi. Az állandó lakhelyet váltók közül a legnagyobb – 85 százalékos – arányban Győr-Moson-Sopronban találtak új otthonra a megyén belül az érintettek. A nyugati határmegyét Baranya és Vas megye követi 80 százalék feletti eredménnyel, Csongrád-Csanád megyében pedig a költözők 59 százaléka településen belül váltott lakhelyet. Hasonlóan magas a településen belül költözők aránya Hajdú-Bihar és Békés megyében is, ahol az elköltözők 57 százaléka maradt az adott településen belül.

10 EZREN HAGYTÁK EL A MEGYÉT

Az országos áttekintés után az elemzés ismerteti Csongrád-Csanád megye részletes adatait. A megyébe 10 038-an érkeztek másik megyéből vagy éppen a fővárosból: a legtöbben Bács-Kiskun és Békés megyéből, valamint Budapestről érkeztek, mégpedig összesen 2192-en. Ezzel párhuzamosan 10 649-en költöztek “ki” a megyéből, körükben Budapest, Bács-Kiskun és Békés megye volt a legkeresettebb, utóbbiakat összesen 2394-en választották. Csongrád-Csanád megyén belül pedig 21 382-en váltottak lakhelyet, 6361-en másik településre, több mint 15 ezren pedig az adott településen belül költöztek el. 

645 EZER FORINT VOLT A HASZNÁLT LAKÓINGATLANOK ÁTLAGOS NÉGYZETMÉTERÁRA

Az ingatlan.com elemzése a megyére november közepén jellemző árakat is bemutatja az eladásra váró több mint 4 ezer lakóingatlan adata alapján. A megyeszékhelyen a használt lakóingatlanok (lakások, sor-, iker vagy családi házak) átlagos négyzetméterára 645 ezer forintot tett ki. Egy-egy eladó lakóingatlan átlagára pedig 46 millió forint volt. A legnagyobb lakóingatlan-kínálattal rendelkező települések közül:

  • Hódmezővásárhelyen 361 ezer,
  • Makón 232 ezer,
  • Csongrádon 201 ezer forintot tett ki az átlagos négyzetméterár.

Ezeken a településeken az értékesítésre váró ingatlanok átlagos ára 19,2-29,9 millió forint között szóródott. 

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb