GasztroSzegedi ArcokVideo365

Kandírozott gyümölcs és narancslikőr, avagy ettől olyan finom a REÖK Cukrászda díjnyertes mákos bejglije – exkluzív interjú az alkotókkal

Nincs karácsony Kevin nélkül, ahogy nincs karácsony mákos bejgli nélkül sem. Amíg viszont a Reszkessetek betörők! -et szinte mindenki az unalomig látta már, addig a mákos bejgli örök favorit, nem hiányozhat az ünnepi asztalról most sem. Szerencsére, a tökéletes mákos bejgliért sem kell messzire mennünk, ugyanis a Magyar Cukrász Ipartestület Év bejglije országos versenyén a hagyományos mákos bejgli kategóriában a szegedi REÖK Kézműves Cukrászda nyerte el az Év Mákos Bejglije címet. A versenyről, s arról, mitől is olyan különleges a nagymamáink mákos bejglijét idéző díjnyertes finomság, annak megalkotóival, a REÖK Cukrászda cukrászaival, Novák Ádámmal és Puskás Róberttel beszélgettünk.

A SZEGEDI REÖK CUKRÁSZDA ELŐSZÖR INDULT A MEGMÉRETTETÉSEN

Novák Ádám elmondta, a Magyar Cukrász Ipartestület immáron harmadik alkalommal hirdette meg országos bejgli versenyét, a REÖK Cukrászda viszont idén indult először a megmérettetésen. Mint mondta, két kategóriában neveztek be: az egyik a hagyományos mákos bejgli volt, ahol a süteményük letarolta a mezőnyt és elnyerték az Év Mákos Bejglije címet, valamint ínyenc kategóriában is neveztek, ahol gesztenyés bejglijüket mutatták be a zsűrinek.

KANDÍROZOTT NARANCS, NARANCSLIKŐR, CITRUSOK ÉS MÉZ TESZI TELJESSÉ A TÖLTELÉK ÍZÉT

A cukrászmester elárulta, a versenyen komoly kritériumoknak kellett megfelelniük: meghatározott összetételű tésztával és hozzá az előírtaknak megfelelő töltelékaránnyal kellett dolgozniuk a versenyzőknek. “A mákos bejgli elkészítésénél, hogy különlegesebbé tegyük süteményünket, a mákhoz kandírozott narancsot, narancslikőrt és citrust tettünk, a cukrot pedig részben mézzel helyettesítettük” – mesélte Novák Ádám, s megkóstolva a győztes bejglit örömmel konstatáltuk, hogy a hasunkat kényeztető finomságban mennyire harmonikus ízvilágot alkotnak a citrusfélék a mákkal.

“A TÖLTELÉKET LEGALÁBB TÍZSZER KIPRÓBÁLTUK, MIRE MEGLETTEK A TÖKÉLETES ARÁNYOK”

Noha a REÖK Kézműves Cukrászda cukrászainak már a kisujjában van a bejgli készítés valamennyi fortélya, a versenyt alapos felkészülés előzte meg. “Amikor megkaptuk a versenykiírást, leültünk a régi tankönyveink elé, sőt, nagymamáink receptjeit is elővettük. Összehasonlítottuk a tészta recepteket, megnéztük az élelmiszeripari könyvben a feltételeket és ezek alapján gyúrtuk össze tésztánkat. A tölteléket pedig legalább tízszer kipróbáltuk, hogy összhangban legyen a mák a naranccsal, vagy éppen a méz és a cukor aránya, úgyhogy ez hosszadalmasabb idő volt. Maga a tészta könnyebb ebből a szempontból” – avatott be a bejglikészítés folyamatába bennünket Novák Ádám.

A DÍJNYERTES BEJGLI MEGALKOTÁSA CSAPATMUNKA VOLT

Puskás Róbert elárulta, számára azért is volt izgalmas időszak a versenyre való felkészülés egy hete, mert ez volt az első megmérettetés számára. Az ifjú cukrász elmondta, a díjnyertes bejgli megalkotása abszolút csapatmunka volt. “Ádám viszi az oroszlánrészét, mi pedig értékeljük, véleményezzük a süteményt és a jó ötleteket beleépítjük a receptbe, majd jöhet újra a kóstolás” – tudtuk meg Robitól.

“IGAZÁN ÉDES VOLT AZ ÖRÖM”

Robi négy éve cukrász, mint mondta nagyon izgult a versenyen, hiszen híres-neves cukrászok között mérettethette meg magát, akiktől a kóstolások során sok, már bevált fortélyt leshetett el. “Nagyon örültem, amikor a zsűri kihirdette, hogy győztünk, tudtam, hogy remélhetőleg ez azt jelenti, hogy a jövőben jó sok munkánk lesz, s karácsonyig még nagyon sokszor elkészíthetjük a díjnyertes mákos bejglinket a szegedi vendégeknek is. Nagyon jó élmény volt számomra, igazán édes volt az öröm” – idézte fel a boldog pillanatokat Robi.

AZ ÉV MÁKOS BEJGLIJE SZERDA ÓTA KAPHATÓ A REÖK KÉZMŰVES CUKRÁSZDÁBAN

Az Év Mákos Bejglije szerda óta kapható a REÖK Kézműves Cukrászdában, s egészen karácsonyig kényeztethetik a hasukat a vendégek a díjnyertes süteménnyel. Nekünk már volt szerencsénk megkóstolni, hogy milyennek találtuk és egyáltalán, hogyan készült a finomság, megtudhatod videónkból.

Operatőr és fotók: Magyar Andor

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb