Gasztro

Halászlé? Fűszerpaprika? Tudunk jobbat: Szegedi cukrászda húzta be az Év Bejglije verseny aranyérmét!

Rengeteg kulináris dologban járunk az élen mi, szegediek:

  • mi főzzük a legjobb halászlevet (amelyben ugye, nincs tészta),
  • mi vagyunk a fűszerpaprika fővárosa,
  • és annak dacára, hogy nem vagyunk egy klasszikus bortermő-vidék, nálunk van az ország legnagyobb borfesztiválja.

A fenti felsorolás mától egy újabb büszke tétellel bővül: kihirdették az Év Bejglije verseny győzteseit és a szegedi REÖK Kézműves Cukrászdáé lett a 2022-es év mákos bejglije.

HÁROM KATEGÓRIÁBAN MENT A VERSENGÉS, A SZEGEDIEK A MÁKOSAT HÚZTÁK BE

A Magyar Cukrász Ipartestület keddi közleménye szerint az idén már a harmadik alkalommal hirdették meg az Év bejglije versenyt cukrászdák, vendéglátóhelyek és kézműves pékségek számára hagyományos diós és mákos, valamint ínyenc kategóriában.

  • A hagyományos diós kategóriában az aranyérmet Kara József Zoltánné (Erika Cukrászda, Kesztölc) nyerte el. Az ezüstérmet Simon Andrea (Desszert Center, Gyomaendrőd), a bronzérmet pedig Szurgent Péter (Szurgent Kézműves Fagylaltozó és Cukrászda, Budapest) kapta.
  • A hagyományos mákos kategóriában az aranyérmet Novák Ádámnak és Puskás Róbertnek (REÖK Kézműves Cukrászda és kávéház, Szeged) ítélték oda. Ezüstérmes lett Képes Gabriella (Képeschoco, Pácin), a bronzérmet Kiss Károlyné (Major Cukrászda, Budapest) kapta.
  • Az ínyenc kategóriában Vadócz Jenő (Promenád Kávéház, Balatongyörök) nyerte el az aranyérmet Mennyei ajándék elnevezésű bejglijével. Az ezüstérmet Molnár Annamária (Füge Bolt és Kávézó, Budapest) pisztáciás bejglije, a bronzérmet pedig Képes Gabriella (Képeschoco, Pácin) mákos-birsalmás-fehércsokis bejglije kapta.

FŰSZERES-PEKÁNDIÓS, KARAMELLIZÁLT ALMÁS LETT A KÜLÖNDÍJAS

A legmagasabb pontszámot elérő bejglinek járó Auguszt Elemér különdíjat szintén Vadócz Jenő (Promenád Kávéház, Balatongyörök) nyerte el a Mennyei ajándékkal, egy fűszeres, pekándiós, karamellizált almás bejglivel, amelyben különböző fűszerek, a szerecsendió, a gyömbér, a szegfűbors és a fahéj adja meg a töltelék pikánsságát, a hagyományos pozsonyi tésztába pedig narancshéj is került.

Mint a közleményben kiemelték, az ínyenc kategóriában több különleges ízkombinációval neveztek a szakemberek. Az idén is kedvelt volt a marcipán, a pisztácia, a gesztenye, a mogyoró és a mandula, de megtalálható volt a sárgabarack, a málna, a pekándió, a kesudió, a rozmaring, a birsalma, a naspolya, a füge, a cékla, a tonkabab, a szilvapálinka és a búzasör is a felhasznált alapanyagok között.

A három kategóriában az idén csaknem 50 bejglit neveztek. A versenymunkákat kategóriánként háromfős zsűri értékelte.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb