Közélet

Nyilvános a titkosszolgálati jelentés: 3 milliárd forint érkezett az Egyesült Államokból MZP kampányára

Nyilvánossá tették a titkosszolgálati jelentést, mint a Nemzeti Információs Központ (NIK) tájékoztatójából kiderül, az eddigiekkel ellentétben nem 1.8, hanem 3 milliárd forintot küldött az Action for Democracy Magyarországra, ebből a Szegeden született, a 2009. április 14. és 2010. május 29. között miniszterelnök Bajnai Gordon féle Datadat-csoporthoz 1,5 milliárd forint jutott. Az összegből egymilliárd az Ez a lényeg nevű ellenzéki propagandalap kiadójához került.

Nyáron robbant ki az Action for Democracy nevű amerikai szervezettel kapcsolatos, a kormánymédia által “dollárbaloldal” néven emlegetett ügy, amelynek lényege, hogy a Márki-Zay Péter vezette Mindenki Magyarországa Mozgalom – az elsődleges információk szerint – 1 milliárd 848 millió forintos támogatást kapott a választások előtt az Egyesült Államokból. Szerda délután elérhetővé vált az Országgyűlés honlapján a Nemzeti Információs Központ (NIK) tájékoztatója, amelyben több új információ is szerepel az ellenzék tengerentúli támogatásáról.

A dokumentum alapján a februárban megalakult Action for Democracy az eddig köztudott 1.8 milliárd helyett több mint hárommilliárd forint támogatást nyújtott magyarországi civil szervezeteknek és vállalkozásoknak.

  • A jelentés szerint a 3 milliárdos összegből a hódmezővásárhelyi polgármesterhez köthető MMM mintegy 1,4 milliárd forintot fizetett ki a közösségi médiás ügynökségként működő és tanácsadói feladatokat is ellátó Datadat-csoportnak, amely a Szegeden született Bajnai Gordon érdekeltsége.
  • Új információ, hogy az AFD az Oraculum 2020 Kft-nek is 1 milliárd forintot utalt. Az Oraculum a jelentés szerint ebből 324 milliót továbbutalt a DatAtadat Professionalnak, valamint a Datadat Professional maga is kapott még további 148 millió forintot az AFD-től.

Az Oraculum 2020 Kft. az Ezalenyeg.hu nevű ellenzéki propagandalap kiadója, amelynek tulajdonosa Páva Zoltán, akinek édesapja korábban MSZP-s országgyűlési képviselő és Komló polgármestere is volt, de ő maga is dolgozott a szocialistáknak. A lap az országgyűlési választást megelőzően 227 millió forintot költött hirdetésekre a Facebookon.

A sztori pikantériája továbbra is az, hogy – mint a 24.hu körkérdésére adott válaszokból kiderült – az ellenzéki pártoknak nem tűnt fel, hogy Amerikából betoltak a kampányba 1,8 milliárd forintot, Márki-Zay Péter viszont hetek óta azt hangsúlyozza, hogy a költéseket a hat párttal egyeztették.

Forrás: Parlament.hu, 24

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb