Közélet

Volodimir Zelenszkijhez utazik Novák Katalin

Az orosz–ukrán háború kezdete óta a legmagasabb szintű látogatást teszi a magyar állam képviseletében Novák Katalin köztársasági elnök Ukrajnában. Az Index értesülése szerint Novák Katalin köztársasági elnök Volodimir Zelenszkij ukrán elnök meghívására Ukrajnába indult. Az Index úgy tudja, a magyar államfő vonattal megy Lengyelországba és onnan Ukrajnába.

A portál emlékeztet, hogy a háború kezdete óta ez a legmagasabb szintű látogatás a magyar kormány részéről. Korábban Novák Katalin is csatlakozott ahhoz a közleményhez, amelyben tizenegy elnök ítéli el az október 10-én Ukrajnát ért támadásokat. A közlemény elfogadhatatlannak nevezi, hogy a moszkvai képviselők atommal fenyegetik a világot.

“Országaink nevében követeljük, hogy Oroszország azonnal hagyja abba polgári célpontok támadását. Nem hagyunk fel az erőfeszítéssel, hogy bíróság elé állítsuk a mai (október10. – a szerk.) bűncselekmények felelőseit” – hangsúlyozzák közleményükben az államfők.

KORÁBBAN ORBÁN VIKTOR BESZÉLT AZ ELNÖKKEL TELEFONON

Idén júniusban az ukrán elnök Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel beszélt telefonon, akkor Ukrajna európai integrációjáról, a háborús menekültek befogadásáról, valamint a magyar–ukrán együttműködés egyéb területeiről volt szó. A beszélgetés után az ukrán elnök Twitteren közzétett bejegyzésében azt írta, meghívta a magyar miniszterelnököt Ukrajnába. A látogatás azonban mindezidáig nem valósult meg.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb