Közélet

Orbán Viktor szerint nehéz tél előtt állunk, van valami, ami katasztrófa lenne Magyarország számára

“Nehéz tél előtt állunk, és Ukrajna is egyre nehezebb helyzetben van” – mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország című műsorában péntek reggel. A kormányfő arról is beszélt, hogy van egy szankció, ami konkrétan katasztrófát jelentene a magyarság számára.

NEHÉZ TÉL ELŐTT ÁLLUNK, A SZANKCIÓK NEM VEZETTEK A HÁBORÚ VÉGÉHEZ

“Kilenc hónapja tart a háború, és az volt az elképzelés, hogy a szankciók bevezetésével közelebb jutunk a háború végéhez. A szankciók nem vittek közelebb a háború végéhez, és az unió országainak okoztak gondot. Nehéz tél előtt állunk, és Ukrajna is egyre nehezebb helyzetben van” – mondta a kormányfő a beszélgetés elején.

Ezt követően arról beszélt, hogy az unió országai nem hozhatnak be nyersolajat december 5-től:

“A majom most ugrik a vízbe”

– mondta, majd arról értekezett, hogy Magyarország továbbra is hozzájut az olajhoz, de a legfontosabb az ár, mert az alól nem tudjuk kivonni magunkat. December 5. után kiderül, mi lesz a pontos ár. 

EGY DOLOG, AMI KATASZTRÓFA LENNE MAGYARORSZÁGNAK

Orbán Viktor elmondta, a brüsszeli bürokraták azt akarják, hogy a szankciók a gázra és az atomenergiára is ki legyen terjesztve.

“Ez katasztrófa lenne Magyarország számára. Eddig mindig elértük a mentességet”

– mondta a kormányfő.

“Jó reményekkel veszünk részt a kilencedik csomagról szóló vitában, ha eddig kitartottunk, akkor most is el tudjuk érni a céljainkat. Folyamatosan küzdeni kell az alapvető érdekeinkért” – magyarázta, majd szólt arról is, hogy a nemzeti konzultáció húsbavágó, mert nincs ennél fontosabb kérdés. A legfontosabb, hogy mennyit kell fizetni az energiáért – tette hozzá. Az ország megértette, hogy a 2023-as év gazdasági eredménye a szankciókon fog múlni. 

Orbán Viktor szólt arról is, hogy a háborúpárti tábor továbbra is a szankciók kiterjesztését akarják. “Mi azt mondjuk, azonnali tűzszünet és a béketárgyalások megkezdése kell” – fejtette ki.

EURÓPA ELTÉVEDT A SÖTÉT ERDŐBEN

“Az európaiak eltévedtek a sötét erdőben” – mondta a kormányfő arról, hogy háromszor annyiért veszik az amerikai gázt az európai országok, mint korábban Oroszországból.

  • Eddig olcsón szereztük be az energiát Oroszországtól, miközben technológiai exportot folytattunk,
  • most levágjuk magunkat az orosz forrásról,
  • de nincs stratégia arra, hogy honnan szerzünk be olcsó energiát.

– vezette le a képletet. Máshonnan behozva drágább az energia, és az egész továbbgyűrűzik, és ebből lesz a szankciós infláció. “Senki nem adott választ arra, hogy mi lesz az új európai gazdasági modell, és hogyan leszünk versenyképesek” – magyarázta.

GURULÓ DOLLÁROK, UKRAJNA, BALOLDAL, MIEGYMÁS

A beszélgetés fináléjában többek között az alábbi témákról beszélt a miniszterelnök:

  • Nem adták oda a pénzt a magyaroknak, míg a baloldalnak juttatták a guruló dollárokat. A választásokat a jobboldal nyerte, így meg kellett állapodnia a bizottságnak. A bizottság szerint egyébként a magyar terv a kiválóak közé tartozik – tette hozzá. Köszönetet mondott azoknak, akik részt vettek a tárgyalásokban.  
  • Orbán Viktor szerint a bizottsággal való tárgyalásokhoz türelem kell, de van néhány alapvető kérdés, amiben nem lesz álláspontváltozás. “Azt akarják, hogy engedjük be a migránsokat, fogadjuk el a szankciókat és engedjük be a szexuális propagandát az iskolákba, de ezt nem fogjuk megtenni” – nyilatkozta.
  •  Az unió szerint évente 18 milliárd eurót kellene adnia Ukrajnának, mi ezt elfogadjuk, de nem vagyunk boldogok.
  • “A közös uniós hitelfelvételt nem támogatjuk Ukrajna megsegítésére” – mondta a kormányfő. Ebben az esetben egy adósságközösség lenne az EU, és ezt nem akarjuk, ne keverjük össze az unió költségvetésének a pénzeit és a segítséget.
  • Egy munkahelygyilkos adóemelés a globális minimumadó, és ezt nem engedhetjük meg magunknak.
  • Történelmi léptékben továbbra is a migráció a legnagyobb kihívás, mert Brüsszel továbbra is azokat támogatja, akik a migránsok beengedése mellett állnak.

Forrás: Kossuth Rádió, MTI, Origo, 24

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb