Sport

Kárász Anna: “igyekszem a jövőben új kihívásokat találni, és bízom benne, hogy a most bennem lévő ürességet más dolgok, új érzések töltik ki”

Meghatódva, a könnyeivel küzdve jelentette be visszavonulását Kárász Anna, az MVM Szeged VE olimpiai, világ- és Európa-bajnok kajakosa kedd délelőtt a szegedi Corso Caféban tartott sajtótájékoztatóján. Az eseményen a klub legendáját edzője, Kovács László, a felnőtt válogatott szövetségi kapitánya, Hüttner Csaba és a Szegedi Vízisport Egyesület igazgatója, Petrovics Kálmán is köszöntötte.

A SZEGEDI OLIMPIKON ÚGY ÉRZI, MÁR NINCS MEG BENNE AZ A TŰZ, AMI KORÁBBAN, NEM HAJTJA A VERSENYZÉSI LÁZ

“Nagyon nehéz most megszólalnom, lehet, hogy pár pillanatra szükségem lesz. Napok óta küzdök a könnyeimmel, de nem szomorúságomban, hanem örömömben. Ahogy próbáltam magamban összefoglalni a gondolataimat, hogy mit mondanék az eddigi pályafutásomról, rengeteg emlék tolult fel bennem. Így valószínű, nem meglepő, amit most mondani fogok, azért vagyunk itt, mert befejezem a versenyzői pályafutásomat. Mindezt nagyon boldogan teszem. Hosszú folyamat előzte meg a döntésemet, de nagyjából mostanra sikerült elengednem a versenyzést és ki tudom mondani, hogy nem szeretnék már rajtvonalhoz állni” – jelentette be Kárász Anna. Mint mondta, úgy érzi, már nincs meg benne az a tűz, ami korábban, nincs meg benne a versenyzési láz.

“NEMCSAK AZ EDZŐM VOLT, HANEM A NAGYPAPÁM IS”

A szegedi olimpikon beszédében elérzékenyülve mondott köszönetet mesterének, Kovács Lászlónak, aki nemcsak edzője volt, hanem a “nagypapája” is az elmúlt hosszú évek során, aki mindig apai szeretettel fordult hozzá, attól függetlenül, hogy éppen ő irányította-e a felkészülését.

“SZEGEDEN SPORTOLÓNAK LENNI EGY NAGYON NAGY KIVÁLTSÁG”

Kárász Anna háláját fejezte ki klubjának is, amely mögötte állt az elmúlt 12 évben. “Szeretném kiemelni azt, hogy a klub részéről mennyire nagy dolog volt, hogy nem tett hatalmas terhet rám, mint versenyzőre, nem volt teljesítménykényszer, és olyan családias környezet vett körül, ami nagyban megkönnyítette a munkámat. Szegeden sportolónak lenni egy nagyon nagy kiváltság”. Az olimpikon számára a legfontosabbat, amit a pályafutásától kapott, nem az érmek, az eredmények jelentik, hanem az emberi kapcsolatok, értékek, melyek nem múlnak el, és további útján is vele lesznek.

“EGY HOSSZÚ FOLYAMAT VOLT, MÍG ELJUTOTTAM IDÁIG”

Kérdésünkre Kárász Anna elmondta, örül neki, hogy kimondta, hogy ki tudta mondani, befejezi sportolói pályafutását. “Jó érzés. Azt érzem, hogy ez teret ad egy új fejezet kezdésének az életemben. Egy hosszú folyamat volt, mire eljutottam idáig. Maga a gondolat először, hogy már nem szeretnék versenyezni, már a tokiói olimpia előtt megfogalmazódott bennem. Akkor még nem foglalkoztam ezzel, hiszen nyilván akkor még szerettem volna Tokióban rajthoz állni. Utána adtam egy év pihenőt magamnak és körvonalazódott bennem, hogy maga a versenyzés már tényleg nem hiányzik. És enélkül a tűz nélkül már nagyon nehéz napi szinten kicsikarni magamból a maximumot” – árulta el Kárász Anna.

“IGYEKSZEM ÚJ KIHÍVÁSOKAT TALÁLNI”

Mint mondta, élsportolóként a váltás nehézsége abban rejlik, hogy megváltozik a jól megszokott napi ritmus. Elárulta, a sportolást nem hagyja abba, napi egy-két edzése továbbra is lesz. “Nyilván nehéz hasonló méretű kihívásokat találni, ami eddig megvolt az élsportban, amikor mindennap azért kelsz fel, mert bajnok akarsz lenni. Az megadta a kereteket és, amikor ez megszűnik, az nagyon furcsa. Nagyon tudatosnak kell lenni ebben, hogy megfelelően kezelje az ember, mert azért hagy egy üresség érzést maga után. Igyekszem hasonlóan motivált lenni és új kihívásokat találni, s abban bízom, hogy ezt az ürességet majd más dolgok, új érzések töltik ki” – mondta el a szegedi olimpikon.

KÁRÁSZ ANNA A JÖVŐBEN A SZEGEDI EGYESÜLETBEN SZERETNÉ KAMATOZTATNI TUDÁSÁT

Kárász Anna azt is elárulta, nem szakad el a sportágtól, szeretne hasznos része lenni a kajak-kenu életnek. A szegedi egyesületben akarja kamatoztatni a megszerzett tudását, viszont az, hogy ezt miképp teszi meg a jövőben még most körvonalazódik. “Szeretnék a fiatalokkal, az utánpótlással foglalkozni, segíteni őket a pályafutásuk során, a fejlődésükben, növekedésükben, a felnőtté válásukban. Ez félig-meddig még a jövő zenéje”. A sportoló azt is elmondta, a későbbiekben nem kizárt, hogy egyszer edzőként folytatná pályafutását, de most még más kihívásokat keres.

Fotó: Szegedi Vízisport Egyesület FB

EGY KIVÉTELES SPORTOLÓT, IGAZI BAJNOKOT KÖSZÖNTÖTTEK KLUBJA KÉPVISELŐI

Kovács László, a szegedi olimpikon edzője, az együtt töltött bő egy évtizedre visszaemlékezve elmondta, kölcsönösen küzdöttek, jóban, rosszban. Az edző örül annak, hogy Kárász Anna az egyesületben marad, ahol mintegy ötszáz gyerek sportol, és át tudja adni azt a tapasztalatot, amit eddigi eredményes pályafutása során gyűjtött.

Fotó: eurosport.hu

Petrovics Kálmán, a klub vezetője azt mondta, Kárász Anna megtestesíti az egyesület szlogenjét: “Bajnokokat nevelünk”. A sportoló igazi bajnok, nem is elsősorban eredményei miatt, hanem azért, mert képes önmagát legyőzni, feldolgozni a kudarcot és sikert egyaránt – fogalmazott. Kárász Anna pályafutásán voltak komoly mélypontok, ezekből mindig fel tudott állni, volt akarata, hite, hogy megdolgozzon ezért – közölte a sportvezető, hangsúlyozva, azért is tekinti igazi bajnoknak a versenyzőt, mert sportolói pályafutása mellett a legnagyobb természetességgel szerzett egyetemi diplomát.

Fotó: alfoldiregiomagazin.hu

Az egész magyar kajak-kenu sport nevében köszönetet mondó Hüttner Csaba, a kajak-kenu válogatott szövetségi kapitánya igazi példaképnek tekinti Kárász Annát. Szavai szerint a csupa szív sportoló kimondatlanul is egyik kedvence volt, soha nem volt egyetlen veszekedésük sem.

Fotó: Szegedi Vízisport Egyesület FB

Kárász Anna 1991. szeptember 20-án született Dunaújvárosban. A Dunaferr Sportegyesületben Czere József és Antal Iván nevelőedzői és édesapja szerettette meg vele a kajakozást. A versenyzést 2007-től Hubik András csoportjában folytatta, majd 2010-től, amikor felvették a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karára, pályafutását – két évet leszámítva, amikor Simon Miklóssal készült – Kovács László irányította. Kárász Anna a tokiói olimpián a női kajaknégyes tagjaként 500 méteren az első helyen végzett. Ugyanebben a számban kétszer, 2014-ben és 2018-ban világ-, valamint négyszer – 2014-ben, 2018-ban, 2019-ben, 2021-ben – Európa-bajnok lett. Kajak kettes 200 méteren 2014-ben, 500 méteren 2018-ban szerzett világbajnoki címet. Sportpályafutását tavaly a Magyar Érdemrend tisztikeresztjével ismerték el, foglalta össze az MTI.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb