BlogKikapcs

Urbex365: kísérteties látványt nyújt a Szegedtől 50 kilométerre lévő, egykori “szegények temploma”

1938-ban szentelték fel az eredetileg pusztai imahelynek, a szegények templomának épült Nagymágocsi Evangélikus Templomot, amely pár éve már üresen, elhagyatottan várja sorsát. Az épületbe most egy Salamon Zsolt nevű urbexer szökött be, fotóin egyszerre mutatkozik meg az épület szépsége, egyben üres, kísérteties mivolta.

“A szegények temploma – így nevezik a helybéliek ezt a kis evangélikus templomot, – meséli idegenvezetőnk, nagy szomorúsággal a hangjában, – hiszen ez az aprócska kis hajlék, az istennek háza, bizony megmentésre szorul. Az egykoron a hívek adományából és a két kezük által felépített templom az utolsó órájába lépett, a födém roskad, a tető megereszkedett – talán már csak a szentlélek tartja a helyén” – írta a Elhagyatott régi épületek Magyarországon csoportban megjelent beszámolójában Salamon Zsolt, majd kicsit ironikusan hozzátette, a fotósorozat célja, hogy megőrizze az utókornak a megmentés előtti állapotot.

“Bizakodóak vagyunk”

– zárta sorait az urbexer, aki mindössze annyit tett hozzá a poszthoz, hogy az elhagyatott épület Csongrád-Csanád megyében található. Arnold nevű olvasónk, aki a tartalmat beküldte hozzánk, már azt is hozzáfűzte, hogy a nagymágocsi evangélikus templomról van szó.

Az épületet 1938-ban szentelték fel, amelyet a hívek adakozásából építettek. Eredetileg pusztai templomnak, a szegények templomának épült. A falunak 1950-től 1975-ig volt helyben lakó lelkésze, előtte és azután is Szentesről jártak át Nagymágocsra. A faluban hajdan sok evangélikus élt, az 1926-os adatok szerint 530-an vallották magukat evangélikus hitűnek, mára körülbelül 100-ra apadt a számuk.

Az összes fotót IDE kattintva találod.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb