Mindenmás

Napi pakk: napos délutánt és 7 fokot hoz a Mikulás Szegedre, ma körbetáncolhatjuk a Klauzál téri karácsonyfát

Hurrá! Ma hajnalban valószínűleg hozzád is beosont pár finomsággal és kedves ajándékkal a Mikulás, gyorsan sasold meg a cipődet! Sőt, ha már Szent Miklós napját ünnepeljük, akkor hoztunk pár érdekes eseményt is erre a becses napra. Az időjárás is kegyes lesz hozzánk, nem lesz túl hideg, délután már 7 fokot mérhetünk Szegeden! Főzd le a reggeli kávéd, mi pedig hozzuk mellé a friss híreket, itt a napi pakk!

MAI NÉVNAPOSOK, ÉS AZ A BIZONYOS MIKULÁS

Boldog névnapot kívánunk minden Miklós, Nikolett, Miksa, Mikolt, Gyopárka és Leontina nevű olvasónknak! A névnaposok mellett ma ünnepeljük Szent Miklós napját is. Érdekesség, hogy Myra püspöke, a katolikus és a görögkeleti egyház szentje, de emellett:

  • a tengerészek,
  • a kereskedők,
  • az illatszerészek,
  • a gyógyszerészek,
  • a zálogházak,
  • a gyermekek,
  • a diákok
  • és általában minden nehéz körülmények között élők védőszentje,
  • míg Oroszországban, Görögországban és Szerbiában, a pálinkafőzők,
  • Magyarországon pedig Kecskemét védőszentje is.

Életéről több legenda ismert, ezekből alakult ki a Mikulás személye is. A magyar Mikulás elnevezés a Miklós név cseh fordításából eredeztethető. A december 6-i ajándékozás szokása csak a 19. század közepén érkezett Magyarországra. Az 1920-as évektől gyerekkönyvekben már találhatóak rajzok, grafikák a kövérkés, piros ruhás jókedvű öregemberről, és a Coca-Cola 1931-ben indított reklámjai nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy Mikulás alakját ma ilyennek ismerjük.

CSAPADÉKOS REGGEL ÉS NAPOS DÉLUTÁN

Kedden délelőtt számíthatunk egy kis csapadékra, majd délután már kisüthet a nap is Szegeden. Napközben élénk, olykor akár erős is lehet a nyugati-északnyugati szél. Hajnalban 2-3, napközben 7 fok körül alakul a hőmérséklet.

KÖRBETÁNCOLHATJUK A KARÁCSONYFÁT A KLAUZÁL TÉREN

“Táncoljuk körbe Szeged karácsonyfáját” – címmel, Mikulás alkalmából közös örömtánc lesz ma a Klauzál téren. Tyukász Brigitta, az esemény szervezője elmondta a Rádió 88-nak, hogy december 6-án, kedden, Szent Miklós napján várnak mindenkit a Klauzál térre, hogy egy jó hangulatú, igazi örömtánccal köszöntsék együtt az ünnepi időszakot.

HAGYJUNK EL SZEGED SZERTE MINÉL TÖBB MIKULÁSCSOMAGOT

A sok-sok pozitív visszajelzés miatt 2022-ben is megrendezik a Hagyj el egy mikuláscsomagot akció az országban, és természetesen Szegeden is. Az esemény lényege, hogy december 6-án, azaz ma azzal tehetjük szebbé valaki napját, ha “elhagyunk” egy kis mikuláscsomagot, játékot, vagy esetleg könyvet az általunk választott helyen, amit majd egy szerencsés szegedi találhat meg, ezzel mosolyt csalva, főleg a gyerekek az arcára.

NÉZNÉD A LABDARÚGÓ-VILÁGBAJNOKSÁGOT? MUTATJUK, HOL TEHET EZT MEG SZEGEDEN

Ma van a nyolcaddöntők utolsó napja a labdarúgó-világbajnokságon, vészesen fogynak a csapatok, egyre izgalmasabb a verseny. Két meccset is közvetítenek ma a Bárkában és a Vár Sörözőben egyaránt. Mutatjuk a mai repertoárt:

  • 16.00 – Marokkó-Spanyolország,
  • 20.00 – Portugális-Svájc.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb