Mindenmás

Hónapokba telik, mire helyre áll a rendszer a benzinkutakon, több helyen még mindig nem lehet üzemanyagot kapni Szegeden

Kedden este eltörölték a benzinársopot, de ettől függetlenül az ellátás még nem állt helyre. István nevű olvasónk szerint például nem lehet semmilyen üzemanyagot kapni jelenleg a Kálvária sugárúton található Mol benzinkúton. A benzinkut.info adatai szerint ugyanez a helyzet az Algyői úti Shellnél, illetve az Orlen-kúton is, de a 47-esen, az Algyőnél lévő Mol-kúton sincs gázolaj és benzin. A jelenség nem egyedi, és várhatóan még sokáig velünk marad, hiszen a Független Benzinkutak Szövetségének (FBSZ) elnöke szerint hónapokba telik, mire helyre áll a rendszer a benzinkutakon.

EGY BEDŐLT RENDSZERT KELL MOST ÚJRAINDÍTANI

Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének (FBSZ) elnöke a kedd esti döntést így foglalta össze: „jelenleg az biztosan látszik, hogy a kormány most a szakadék széléről, az utolsó pillanatban rántotta el kormányt”. Úgy véli, ennek a több mint tíz hónapnak egy nagyon fontos tanulsága biztosan van: „a kommunikáción alapuló politizálást be kell fejezni”. Szerinte a tényeket és a reálpolitikát elemző politikát kell előtérbe helyezni. Az FBSZ elnöke szerint az országos üzemanyag-ellátásnak időbe telik, mire helyreáll, „hiszen egy bedőlt rendszert kell most újraindítani, de a helyzet nem reménytelen” – fogalmazott.

ELLÁTÁSI VERSENY VAN MAGYARORSZÁGON

Egri Gábor szerint a Mol 7 milliárd dollárnyi nyereséget termelt (2021-22 között) ebben az időszakban, a kis benzinkutak pedig becsődöltek, szerinte ezeket a piaci viszonyokat helyre kell állítani. „Ezért ajánlottunk stratégiai együttműködést a Molnak még tavasszal, és szeretnénk folytatni velük az egyeztetéseket” – emelte ki.

“Jelenleg nem árverseny van Magyarországon, hanem ellátási. Árversenyről akkor tudunk beszélni, ha a vásárlók a bizalmukat is visszanyerik. Az importot pedig a piaci helyzet határozza meg, és jelenleg Európában nincs üzemanyagbőség. Akik korábban ideexportáltak, az elmúlt 13 hónapban megtalálták a piacukat máshol, őket úgy tudjuk visszaszerezni, hogy – a piaci törvények szerint – magasabb árat kell ajánlanunk, mint amit máshol megkapnának” – fogalmazott Egri Gábor, aki szerint jelenleg most úgy néz ki a helyzet, hogy a kis benzinkutak mostantól meg tudják már keresni a külföldi importőröket, hiszen megéri kedd 23 órától Magyarországra importálni, „ezek korábban már biztosították a kis kutak ellátását”.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb