Közélet

BREAKING: megszűnik a benzinárstop, Kormányinfó élőben a Szeged365.hu-n!

“Magyarország hiába harcolt, mégis bekövetkezett, amitől tartottunk” – kezdte a kedd este 22:30-ra, az utolsó pillanatban meghirdetett Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Erősen indult az esemény, a politikus rögtön bejelentette, hogy a szankciók eredménye az, hogy a 480 Ft-os benzinárat már nem tudják fenntartani, vagyis, a kormány megszünteti a benzinárstopot.

Cikkünk folyamatosan frissül.

A MOL KÖZÖLTE: NEM TUDJA IMPORT NÉLKÜL FENNTARTANI AZ ELLÁTÁST

Gulyás Gergely arról beszélt az elején, hogy az orosz kőolajra való szankciók következtében bekövetkezett, amitől tartottak. Zavarok vannak a hazai üzemanyag-ellátásban, és a MOL közölte, hogy nem tudja import nélkül fenntartani az ellátást.

“A brüsszeli szankciók miatt a kormány arra kényszerült, hogy feladja a benzinárstopot”

– jelentette be a miniszterelnökséget vezető miniszter.

HERNÁDI: SOHA NEM LÁTOTT KRÍZISHELYZET ALAKULT KI AZ ORSZÁGBAN

Miután Gulyás Gergely közölte a hírt, átadta a szót a MOL vezérigazgatójának. Soha nem látott krízishelyzet alakult ki az országban az elmúlt napokban, mondta Hernádi Zsolt, aki szerint a töltőállomások negyedében nem volt elérhető benzin és dízel. Mint magyarázta, 2.2 milliárd liternyi üzemanyagot adtak el, míg tavaly 1.5 milliárdot. Több mint 500 millió liternyi üzemanyagot értékesítettek az elmúlt napokban.

23:00-KOR MÁR HATÁLYBA IS LÉP A BENZINÁRSTOP STOPJA

Gulyás Gergely az Origo újságírójának kérdésére elmondta, hogy 23 órakor már hatályba is lép a rendelkezés, az üzemanyagellátás biztonsága miatt csakis egy ilyen gyors megoldás jöhetett szóba. A kutak most állnak át – mondta a miniszter.

Ezt követően Hernádi Zsolt az árakról is beszélt, mint mondta, 23:00-tól:

  • a MOL kutakon 641 Ft lesz a 95-ös benzin,
  • és 699 Ft a dízel literenkénti ára.

SZANKCIÓK VS ÁRSAPKA

“Ön szerint a szankciók miatt szűnik meg az ársapka?” – szegezte neki a HVG újságírója a kérdést a MOL vezérnek, aki pár másodperc hezitálást követően rávágta, hogy igen. Szerinte a benzinár azért emelkedett az egekbe, mert az orosz agresszióra adott szankciós válasz miatt hiány alakult ki, ezért emelkednek az árak.

IDŐ KELL MAJD, HOGY AZ IMPORTŐRÖK VISSZATÉRJENEK AZ ORSZÁGBA

Hernádi szerint a mostani lépés legfontosabb eredménye lehet, hogy az ország fel tud készülni az újabb februári szankciós sokkra. Néhány napon belül egy normalizálódott ellátás lesz, de az importőrök mire visszahozzák az árujukat, az további időt vehet igénybe – mondta egy másik kérdésre Hernádi. Mint magyarázta, már nyáron nagyon feszített volt a helyzet a benzinpiacon, de az ellátást akkor sikerült biztosítani.

ORBÁN VIKTOR ALBÁNIÁBÓL REPÜLT HAZA, HOGY ALÁÍRJA A RENDELETET

Gulyás Gergely elismerte, az intézkedés hatására nőhet az infláció. 2023-ra egy átlagárat kell megállapítani, tette hozzá. Kiemelte, a hirtelen dráguló árak ellenére is Magyarországon lehet majd az egyik legolcsóbban tankolni Európában. Gulyás azt is elárulta, hogy Orbán Viktor hazarepült Albániából és aláírta a rendeletet.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb