Közélet

Még nincs vége: újabb inflációs csúcs jöhet hazánkban, a 27 százalékot is elérheti decemberben

Huszonhét százalékra nőhet az infláció az év utolsó hónapjában – közölte a gazdasági előrejelzésekkel foglalkozó Kopint-Tárki Zrt. Palócz Éva, a cég vezérigazgatója szerdán mutatta be egy sajtótájékoztatón az utolsó idei előrejelzésüket. Ebben kitértek arra is, hogy 4,5 százalékos éves átlagos gazdasági növekedésre számítanak idén, jövőre viszont már minimális visszaesést várnak: előrejelzésük szerint 2023-ban fél százalékkal csökkenhet a magyar GDP.

Az inflációt tekintve ennél borúlátóbb az előrejelzésük. Nemrég a KSH adataiból derült ki, hogy már novemberben is 22,5 százalék volt az egy év alatti pénzromlás mértéke, amire sehol máshol nem volt példa az unióban. A Kopint-Tárki úgy számolt, hogy ezt a csúcsot decemberben sikerül meghaladni, elsősorban az üzemanyagárstop egy hete történt eltörlése miatt. Ezzel együtt ugyanis az infláció akár a 27 százalékot is elérheti decemberben.

AZ ELSŐ HELYEN MARADHAT A MAGYAR INFLÁCIÓ

Az intézet szerint a jövő évben is jelentős mértékű, 2023 első felében pedig uniós szinten is első helyezett maradhat a magyarországi infláció. A 2023-as év egészére nézve 19 százalékos áremelkedéssel számolnak, és mindez azt jelenti szerintük, hogy a nettó reálkeresetek 4,2 százalékkal csökkenhetnek jövőre. Kismértékben, 3,6-ról 4,1 százalékra nőhet továbbá a munkanélküliség is. Arra is kitértek, hogy bár a forint gyengülése több százalékponttal emelte a 2022-es inflációt, e téren némi megnyugvás tapasztalható azóta, hogy a forint 410 alatti szintre erősödött vissza az euróval szemben. Az intézet szerint a magyar gazdaságot idén az egyensúly megbillenése jellemezte, mivel az infláció mellett az államháztartás és a folyó fizetési mérleg hiánya is elszállt, bár az utóbbi kettő jövőre várhatóan csökken – hangzott el a Népszava szerint a Kopint-Tárki szerdai sajtótájékoztatóján. 

Kapcsolódó cikkek

2 hozzászólás

  1. Visszajelzés: white berry runtz
  2. Visszajelzés: get redirected here
'Fel a tetejéhez' gomb