Mindenmás

Elon Musk rakétája viszi majd a világűrbe az SZTE kísérleteit a legújabb magyar zsebműhold fedélzetén

Elon Musk rakétája viszi majd a világűrbe a Szegedi Tudományegyetemen készült önálló kísérleteket a legújabb magyar zsebműhold fedélzetén, tudatta a Szegedi Tudományegyetem cikkében.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával elkészült és útjára indult az MRC-100, a legújabb műegyetemi zsebműhold. A projektben a Szegedi Tudományegyetem, a Műegyetem, a győri Széchenyi István Egyetem és a Debreceni Egyetem is részt vett.

A LEGÚJABB ŰRESZKÖZ HÁROMÉVES MUNKA EREDMÉNYE

A legújabb űreszköz 5x5x15 centiméteres méretével a SMOG-sorozat legnagyobb darabja, ami a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék oktatói, kutatói és hallgatói hároméves közös munkájának eredményeként jött létre. A közel 600 grammos eszközön minden helyet kihasználtak a mérnökök. A működést biztosító alegységek, valamint az elektroszmog vizsgálatát végző berendezéseken kívül egy helyzetstabilizáló rendszer is helyet kapott rajta. Sőt, egy GPS és egy kamera is fellehető a fedélzeten.

AZ SZTE BEVONÁSÁVAL ZAJLOTT A FEJLESZTÉS

Az SZTE Mérnöki Kar, Természettudományi és Informatikai Kar, valamint a Móra Ferenc Szakkollégium együttműködésében két modul fejlesztése valósult meg, ebből az egyik kizárólag lelkes hallgatók bevonásával. A két mérőkártya segítségével különböző kísérletek valósíthatók meg, egy helyi bölcsész közösség idézetgyűjteménye is felkerül az űrbe. A BME-vel való együttműködésnek köszönhetően az SZTE is bekapcsolódott a műholdkészítés folyamatába, már a modulok fejlesztése során is sok olyan hasznos tapasztalatot szerezve, melyekre alapozva hosszú távon további projektek fognak megvalósulni — mondta Dr. Mingesz Róbert, az SZTE TTIK Műszaki Informatikai Tanszék adjunktusa.

A MŰHOLDAT ELON MUSK RAKÉTÁJA VISZI MAJD A VILÁGŰRBE

Az MRC-100 műhold a hétvégén indult útnak Glasgow-ba, ahol megtörtént a műholdplatformra telepítés. A műholdat Elon Musk Falcon-9 típusú rakétája viszi majd a világűrbe az Egyesült Államokból.

Forrás: u-szeged.hu

Fotók: BME Simonyi Károly Szakkollégium, SPOT

Kapcsolódó cikkek

2 hozzászólás

  1. Visszajelzés: Study Medicine in Nigeria
  2. Visszajelzés: echipamente hvac
'Fel a tetejéhez' gomb