Közélet

Varga Mihály szerint már januárban koppanhatnak az első uniós pénzek

100%-ig rendelkezésre állnak az ország biztonságos működtetéséhez, az energiaellátásához és a magyar családok védelmét szolgáló intézkedések fenntartásához szükséges források – jelentette ki a 2023-as finanszírozási terv bemutatása kapcsán Varga Mihály pénzügyminiszter. A politikus szerint:

  • már januártól jöhetnek az uniós források, az agrártámogatásokat biztosan ki fogják fizetni az év első hónapjában,
  • az év végéig dönthetnek a családtámogató intézkedések sorsáról,
  • és 2023-ban is maradhat majd az alacsonyabb gázár.

MÁR JANUÁRTÓL JÖHETNEK AZ UNIÓS FORRÁSOK

Arra számítanak, hogy már januárban lesz kifizetés az EU részéről, az agrártámogatások biztosan jönni fognak – idézte a Portfolio Varga Mihályt, aki szerint a többi operatív program és a helyreállítási források kifizetése a Bizottságon is múlik, de abban bíznak, hogy akár már az első félévben érkezhetnek ezek a források is.

AZ ÉV VÉGÉIG DÖNTÉS SZÜLETHET A CSALÁDTÁMOGATÁSOKKAL KAPCSOLATBAN

“Nincs végleges döntés a babaváró hitellel és az otthonfelújítási támogatással kapcsolatban, de azt megerősíthetem, hogy a családtámogatási intézkedések finanszírozása továbbra is biztosított” – emelte ki a pénzügyminiszter. Mint hozzátette, az év végéig a kormány fog még olyan döntéseket hozni, melyek a családtámogatásokkal kapcsolatosak.

A témában ma a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára is nyilatkozott, Hornung Ágnes államtitkár bejelentése szerint a minimálbérrel együtt emelkedik majd a családi ellátások összege Magyarországon:

  • a GYED maximális összege bruttó 324 800 forintra nő,
  • a diplomás GYED az alapképzésben részt vevő hallgatóknál bruttó 162 400 forintra,
  • a mesterképzésben résztvevők esetében pedig bruttó 207 480 forintra emelkedik majd.

MARADHAT AZ ALACSONYABB GÁZÁR

Varga szerint azzal számolnak, hogy a 150 euró alatti gázár jó eséllyel tartható lesz 2023-ban is, emellett a villamosenergia és az olaj ára is csökkenhet. A miniszter kiemelte azt is, hogy a rezsivédelmi alap jövőre 600 milliárd forintból gazdálkodhat.

15% LEHET JÖVŐRE AZ INFLÁCIÓ

Nincs még elfogadva a jövő évi költségvetés, a holnapi kormányülésen tárgyalunk erről – jelentette ki Varga Mihály újságírói kérdésre. A pénzügyminiszter arról beszélt, hogy átlagosan 15 százalékos inflációval számolnak 2023-ra.

Fotó: Portfolio.hu

SZERDÁN KAMERÁK ELÉ ÁLL ORBÁN VIKTOR

Mint korábban írtuk, szerda délelőtt alapos bejelentés-cunami jöhet, ugyanis Orbán Viktor miniszterelnök lesz a soron következő Kormányinfó vendége, aki:

  • értékeli az elmúlt évet,
  • stratégiai képet vázol fel a Magyarország előtt álló kihívásokról,
  • majd a hazai és külföldi újságírók kérdéseire válaszol, tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Az eseményt élő szöveges tudósításban hozzuk majd a Szeged365.hu-n:

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: auto swiper
'Fel a tetejéhez' gomb