Mindenmás

Brutálisan megdrágult a hal a szegedi piacon, harminc százalékkal kerül többe

Harminc százalékkal drágább lett a hal – írja a hvg.hu a szegedi piacon szerzett tapasztalatok alapján. Az előadók azt mondják, a magasabb árak miatt ugyanakkora lesz idén is a bevétel, mint tavaly, de kevesebb terméket tudnak eladni, mert sokan elmaradtak idénre.

“Harminc százalékkal drágább lett a hal, így van, aki a hal nélküli halászlé receptjét tanulja: algaalappal is készülhet a karácsonyi vacsora” – olvasható a HVG karácsonyi számában a szegedi piacon szerzett tapasztalatok alapján, ahol arról is írnak, hogy „van, aki kivételesen inkább élő halat vásárol, csak hogy megússza a filézés és a szeletelés árát.”

SOK NYUGDÍJAS FENYŐ HELYETT CSAK ÁGAKAT TUD VÁSÁROLNI

A lap azt is kiemelte, hogy a fenyőárusoknak négyszeres díjat kell fizetniük, ezzel indokolják a magasabb árakat is, és nem lepődnek meg, ha fenyő helyett sok nyugdíjas csak ágakat vásárol. A karácsonyi díszeknek is kisebb a keletjük, az árus szerint szerencse, hogy maradt a tavalyi készítésű asztali díszekből, mert azokat valamivel olcsóbban tudják adni. Az újak már drágák, mert a Mol alaposan megemelte a gyertya alapanyagának, a paraffinnak az árát, háromszor annyit is elkérnek érte, mint tavaly” – olvasható a cikkben. A lap ismerteti a Medián karácsonyi felmérésének eredményét is, amelyből kiderül: tavasz óta 45-ről 66 százalékra nőtt azok aránya, akik szerint rossz irányba mennek a dolgok Magyarországon. Az áprilisi 51 százalék szerint már csak 27 százalék érzi úgy, hogy jó irányba mennek a dolgok.

FRISSÍTVE: 20 SZÁZALÉKKAL EMELKEDETT A FENYŐÁRUSOK HELYPÉNZE

A HVG cikke kapcsán megkerestük a piacot üzemeltető Szegedi Városkép és Piac Kft. menedzsmentjét is, ahol Rácz Attila ügyvezető pontosított a lap által leírtakon. Mint elmondta, még júliusban emeltek az asztaldíjakon, miután lejárt a moratórium, ennek megfelelően pedig a fenyőárusok helypénze 20%-kal emelkedett a HVG által leírt négyszeres ár helyett.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb