Mindenmás

Békés, boldog karácsonyt, Szeged365 family! Köszönjük, hogy vagytok nekünk!

Meseszép napra ébredtünk, indul az adventi időszak utolsó felvonása, érkezik Jézus születésének előestéje, vagy ahogy 10-ből 10 szegedi nevezi: a szent este. Mi mással is indíthatnánk december 24-ét, mint a Szeged365 napi pakkunk ünnepi különkiadásával, menetrend szerint, pontban 6:30-kor. Legyen gyönyörű, szeretettel teli a reggeletek!

NÉVNAPOSOK, SZÜLETÉSNAPOSOK ÉS EGY CSIPETNYI ÚJSZÖVETSÉG

Mondanunk sem kell, de ma van Ádám és Éva névnapja, de rajtuk kívül ünnepelnek még

  • a Noémi,
  • az Ervin,
  • a Hermina,
  • az Adél,
  • és a Noé nevű Szeged365 olvasók is.

A karácsony (latinul: Nativitatis Domini, Natalis Domini, „az Úr születése”) a kereszténység második legnagyobb ünnepe, teológiailag a húsvét után a legnagyobb, amellyel Isten fia, Jézus Krisztus földi születésére emlékezünk.Assisi Szent Ferenc az ünnepek ünnepének tartotta. Minden évben december 25-én tartják világszerte, habár Jézus születésének tényleges időpontja nem ismert. Talán azért esett erre a választás, mert egyes keresztény szerzők szerint Jézus szenvedése, azaz a húsvét, illetve fogantatása az év azonos napján, március 25-én történt, vagy azért, mert ekkor van a téli napforduló a Föld északi féltekéjén, illetve a korai keresztények ezen a napon a kötelező Mithrász- és Sol Invictus-ünnep helyett Jézus születését ünnepelték. Ez a keresztény ünnep az első nikaiai zsinat határozata értelmében Jézus Krisztus földi születésének emléknapja: az öröm és békesség, a család és gyermekség, az otthon és szülőföld ünnepe.

Az Újszövetség leírása szerint Jézus istállóban született, mert senki nem fogadta be a házába a várandós Máriát, aki férjével népszámlálásra Betlehembe érkezett a szülés estéjén. A napkeleti bölcsek  indultak útnak ajándékokkal köszönteni a születendő Messiást, és egy csillag vezette el őket Jézushoz.

Érkezzen néhány híresség, akik egy napon születtek Jézus Krisztussal:

  • 94 éve született Klapka “Vámház körút 9” György vállalkozó, táncos, koreográfus. Pályafutását 1948-ban a Royal Varieté szólótáncosaként kezdte, majd a Budai Parkszínpadon, a Béke Szállóban, a Tarka Színpadon és a tv-ben is szerepelt. Kevesen tudják róla, de 1969-ben halálra ítélték az NDK-ban, mert keletnémeteket szöktetett át a határon. Megúszta, sőt, később balettiskolát, lemezvállalatot, zálogházat, továbbá arany és drágakő-nagykereskedést alapított.
  • Un, dos, tres un pasito pa’delante, Maria, 51 éve született Ricky Martin.
  • 49 éves ma Stephenie Meyer, a Twilight (Alkonyat) írónője.

BUKTUK A FEHÉR KARÁCSONYT, EZ VAN, EZT KELL SZERETNI

Szombat reggel még több helyen, napközben már csak inkább a déli, délnyugati tájakon fordul elő kisebb eső, zápor. Felszakadozik a felhőzet, többfelé kisüt a nap. A nyugati, északnyugati szelet élénk, néhol erős lökések kísérhetik. Fagymentesnek ígérkezik az éjszaka, míg délután 11 fokra van kilátás Szegeden.

Bővebb prognózisunk, karácsonyra:

A NAGY KARÁCSONYI SZEGED365 KISOKOS: MINDEN, AMIT TUDNI AKARTÁL A KÖVETKEZŐ HÁROM NAPRÓL

Rengeteg kérdés jött Tőletek a menetrendek, nyitva tartások ügyében, az utóbbi hetek-hónapok egészen parádés olvasottsági számait követően pedig egyszerűen jöttünk annyival, hogy összepakoljunk egy minden részletre kiterjedő Szeged365 Kisokost, a karácsonyra fókuszálva. 

Szóval, érkezzen a nagy, karácsonyi all-in cikkünk, benne: 

  • a szegedi közösségi közlekedés változásai, 
  • az üzletek, mozik, boltok és a piac nyitva tartása, 
  • éttermek, pubok, bulik, házhozszállítósdi és társai,
  • és persze, ha már a témánál vagyunk, mutatjuk a Szegedi Karácsonyi Hetek fináléját is.

Amit itt nem találsz meg, az talán nem is létezik:

EGY NAGY KÖSZÖNET ÉS EGY SZERKESZTŐSÉGI JÓKÍVÁNSÁG A VÉGÉRE

Kalandos, izgalmas, időnként rettenetesen kemény, de összességében fantasztikus év áll mögöttünk. Hála Nektek, a Szeged365 – minden túlzás nélkül – többszázezresre duzzadt, rendkívül aktív olvasói közösségének mostanra érett be az elmúlt két és fél év megfeszített munkája, rengeteg agyalása, tervezése, egy kicsit úgy érezzük, hogy megérkeztünk.

Mindezért pedig elmondhatatlanul hálásak vagyunk Nektek, az van, hogy nélkületek és a függetlenségünket biztosító, nálunk reklámozó szegedi vállalkozások nélkül tényleg sehol sem tartanánk.

Köszönjük, hogy vagytok nekünk.

Köszönjük a rengeteg visszajelzést, dícséretet, kritikát, olvasói tudósítást, véleményt, fotót, videót, aranyat ér mindegyik, egytől-egyig.

Kívánjuk, hogy legyen békés, boldog, idegbaj-mentes a karácsonyotok és azt, hogy töltsétek azokkal az év legszebb napjait, akiket a legjobban szerettek!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb