Közélet

Apa, kezdődik? Szerbia katonákat és nagy hatótávolságú lövegeket vezényelt a koszovói határra

A szerb-koszovói határra vezényelte Alekszandar Vucic szerb államfő Milan Mojsilović vezérkari főnököt, miután a térségben újabb lövöldözés tört ki. A független N1 televízió közben arról számolt be, hogy a határtól két kilométerre nagy hatótávolságú szerb ágyúk jelentek meg, és újabb katonai egységeket is a határra küldtek – írja a HVG.

„A feladatokat, amit a hadsereg és én, mint vezérkari főnök kaptunik, végre is hajtjuk. Lent a helyzet nagyon összetett és komplikált, a szerb hadsereg jelenléte szükséges, hogy az a béke határa és szigete legyen” – mondta a Szabad Magyar Szó szerint Mojsilović a Pinknek. Raškába érkezett hétfőn Miloš Vučević honvédelmi miniszter is, akit Milan Mojsilović vezérkari főnök fogadott, s akivel megtekintette a terepet.

LÖVÖLDÖZÉS VOLT VASÁRNAP

Meg nem erősített beszámolók szerint vasárnap a koszovói albán rendőrök és a barikádokat emelő szerbek nyitottak tüzet egymásra. A Koszovóban szolgálatot teljesítő KFOR erők szerint az incidensben senki sem sebesült meg. A válság azt követően éleződött ki, hogy a koszovói hatóságok terrorizmus vádjával őrizetbe vettek egy szerb nemzetiségű koszovói rendőrt. Ezt követően a szerbek barikádokat emeltek és elzártak több utat Koszovóban.

MÁR VOLTAK HASONLÓ INCIDENSEK

Koszovó és Szerbia határán tavaly is voltak hasonló incidensek. Amikor a koszovói kormány elrendelte, hogy szerb rendszámú autókkal nem lehet belépni a 2008-ban függetlenné vált egykori szerbiai tartomány területére, a szerb hadsereg megerősítette jelenlétét a határon és harci gépek is elrepültek a térség fölött. A mostani válság miatt elhalasztották a szerb többségű észak-koszovói körzetekben december 18-ára kiírt helyhatósági választás is.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: best site
'Fel a tetejéhez' gomb