Közélet

Épül, szépül a Füvészkert: megújult az idén 100 éves intézmény rózsakertje

A fejlesztésekről és a megújulásról is szólt a 2022-es éve az idén 100 éves Szegedi Füvészkertnek. Németh Anikó igazgató a Rádió7-nek elmondta, minden esztendőben több száz növénnyel gyarapszik a gyűjtemény és ez most sem történt másként. A többi között a rózsakert is fontos fejlesztéseken esett át.

„Nem csak külcsínében, egy pergolarendszert hoztunk létre, amire futórózsákat lehet futtatni, megújítottuk a szanetlit is. Viszont a belbecs is megváltozott, hiszen az összes rózsát kiszedtük tavaly ősszel és mindegyik helyére újat, több mint 300 rózsát ültettünk” – mondta Németh Anikó. A Füvészkert egyébként most téli szüneten van, január 8-ig zárva tartanak.

FELADTÁK A LECKÉT AZ ELSZÁLLÓ ENERGIAÁRAK A FÜVÉSZKERTNEK IS

A gázárak elszállása a több üvegházat is fenntartó botanikus kertet is érzékenyen érinti a szegedi Füvészkertben, de a trópusi növények fűtésén nem lehet spórolni, csak az emberekén. Hosszabb zárvatartással készültek, korszerűsítenek, de tervezik a geotermikus fűtésre való átállást is – írja a Very Important Planet, akik Németh Anikót, a Szegedi Tudományegyetem Füvészkertjének igazgatóját kérdezték még októberben.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb