Mindenmás

Idén újra lehet durrogtatni a tűzijátékot szilveszterkor, petárdázni azonban szigorúan tilos

Petárdázni idén szilveszterkor is tilos, a legális árusoktól vásárolt tűzijátékok pedig december 31-én este hat órától január 1-jén reggel hat óráig használhatók – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata kedden a police.hu-n.

Mint kiemelték, az 1. és 2. pirotechnikai osztályba sorolt tűzijátékokhoz egész évben hozzá lehet jutni, de a 3. osztályba sorolt termékek csak december 28. és 31. között vásárolhatók – írták. A 3. osztályba sorolt tűzijátékok december 31-én 18 óra és január 1-jén 6 óra között használhatók, ehhez engedély nem kell – közölte az ORFK.

CSAK MŰKÖDÉSI ENGEDÉLLYEL RENDELKEZŐ ÁRUSTÓL VÁSÁROLJUNK

A fel nem használt, 3. pirotechnikai osztályba tartozó, illetve bármely hibás vagy lejárt szavatosságú terméket szilveszter után öt napon belül vissza kell vinni a forgalmazónak, aki köteles azt térítésmentesen visszavenni. Mint kiderült,

  • az 1. pirotechnikai osztályba tartozó termékeket 14,
  • a 2. osztályba tartozókat 16 éves kortól lehet megvásárolni és használni,
  • míg a 3. osztályba tartozókat csak nagykorúak vehetik meg.


Azt tanácsolták, hogy pirotechnikai terméket csak működési engedéllyel rendelkező árustól vásároljanak az emberek. Felhívták a figyelmet arra, hogy aki illegális árustól vásárol, magát és a környezetét is veszélyezteti. Hozzátették: a legálisan forgalmazott pirotechnikai termék felirata magyar nyelvű, közérthető használati és kezelési útmutatót, valamint baleset- és egészségvédelmi figyelmeztetést is tartalmaz.

AKI PETÁRDÁZIK, AZ SZABÁLYSÉRTÉST KÖVET EL

Arra is figyelmeztettek, hogy a tűzijátékokat távol kell tartani más tűzveszélyes anyagoktól. Gyermekek elől mindig legyen elzárva – tanácsolták. Petárdázni, ahogy a korábbi években, idén is tilos, a petárda birtoklása is tiltott – hangsúlyozták, hozzátéve, aki ezt a tilalmat megszegi, és petárdázik, szabálysértést követ el, ami 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható. A felrobbant petárda rendkívül súlyos, akár maradandó sérülést is okozhat: végtagroncsolódás, halláskárosodás lehet a következménye – írták a közleményben.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb