Mindenmás

Visszavonulót fújt a Tisza, csökken a víz szintje Szegednél

Az elmúlt két héten csapadékosabbra fordult az időjárás a Tisza vízgyűjtő területén. Két hullámban jelentős esőzések voltak, főleg a Kárpátalján, de máshol is mértek kiemelkedő értékeket, így árhullám indult meg a folyón, ami Szegeden is kisebb emelkedést hozott magával. A rakpartot szerencsére nem kellett lezárni, és nagyon úgy fest, hogy most már csökken a vízszint Szegednél.

Az ATIVIZIG honlapján azt írták, hogy december 9-11. és a december 15-17. közötti napokon összességében, területi átlagban a Felső-Tisza vízgyűjtőjén 117 mm, míg

  • a Bodrog mentén 86 mm,
  • a Körösök vidékén 68 mm,
  • a Sajó vízgyűjtőjén 57 mm,
  • a Szamos-Kraszna vízgyűjtőin 54 mm,
  • a Maros vízgyűjtőjén 38 mm csapadék hullott,
  • a teljes Tisza-vízgyűjtőt tekintve mintegy másfélszerese a sokéves decemberi havi átlagnak.

Mint kiemelték, a meteorológiai előrejelzés alapján karácsony után újabb árhullámok alakulhatnak ki, melyek a most levonulóban lévő árhullámot utolérhetik. A Tisza vízszintje Szegednél ma egyébként 432 centiméteren állt, a mérések alapján pedig ütemesen csökken egyelőre.

SZEMETET HOZOTT MAGÁVAL AZ ÁRADÁS

“Nem túl szép ajándékot kaptunk a Tiszán a magasabban fekvő területek felől” – írta szerkesztőségünknek szombat délután Olvasónk, Tamás. Mint az általa küldött képeken is jól látható, a folyón sodródó uszadék tele van műanyag flakonokkal, ami elég szomorú látványt nyújt.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb