Mindenmás

Elhunyt az SZTE legendás klinikai genetikusa és szülész-nőgyógyásza, dr. Szabó János

“Megrendülten tudatjuk, hogy 2022. december 24-én elhunyt Prof. Dr. Szabó János szülész-nőgyógyász, klinikai genetikus, intézetünk, az Orvosi Genetikai Intézet előző tanszékvezető egyetemi tanára” – közölte a szomorú hírt az SZTE Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar.

Mint kiemelték, Szabó János professzor 1947. március 9-én született Soltvadkerten. Gimnáziumi tanulmányait Kalocsán végezte, majd 1965 és 1971 között a Szegedi Orvostudományi Egyetem hallgatója volt és itt szerzett általános orvosi diplomát „summa cum laude” minősítéssel. Ezt követően teljes szakmai életútja alma materéhez, az SZTE-hez kötötte.

  • 1975-ben szülészet-nőgyógyászat,
  • 1986-ban humángenetikus,
  • valamint 2009-ben klinikai genetika szakvizsgákat tett,
  • 1971-től 1997-ig a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika munkatársaként dolgozott,
  • majd 1997-ben vette át az Orvosi Genetikai Intézet vezetését intézetalapító elődjétől, Szemere György professzortól.

Szabó János orvos szakmai és tudományos érdeklődése elsősorban a magzati diagnosztikára és magzati egészségre fókuszált. Legnagyobb hatású közleménye a Prof. Dr. Gellén Jánossal társszerzőségben született munka: az 1990-ben megjelent Lancet cikkükben elsőként írták le a 12. magzati héten végzett tarkóredő mérés jelentőségét a magzati kromoszóma rendellenességek diagnosztikája szempontjából. Felfedezésükre támaszkodva került bevezetésre és terjedt el szerte a világon a genetikai ultrahang vizsgálat, mint magzati szűrő módszer. 1988-ban megvédett kandidátusi fokozata, majd 1998-ban megszerzett MTA doktora címéért összeállított dolgozata is a magzati diagnosztika és a szűrési lehetőségek témájában született.

LEGENDÁS PRECIZITÁSSAL BÁNT A KISMAMÁKKAL

Prof. Dr. Szabó János mind a hazai, mind a nemzetközi szakmai közösség és tudományos közélet magasan jegyzett, elismert tagja volt, amelyet számos tudományos társaság vezető tisztsége és kitüntetések fémjeleztek, valamint azoknak a szakmai továbbképzéseknek a nagyszámú látogatottsága, amelyeket évtizedeken keresztül szervezett. Az egyetem kiemelte, hogy számára a legfontosabb annak a több tízezer várandós kismamának a szeretetteljes visszajelzése volt, akiket legendás precizitásával, ultrahanggal megvizsgált, valamint azoknak a várandósoknak és családtervezőknek a hálája, akiknek a tanácsadás során nagy szakértelemmel, ugyanakkor mély empátiával ismertette a genetikai hátterű magzati betegségek összetett hátterét.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb