Mindenmás

Indul a durrogtatás időszaka: a mentősök brutális képekkel hívják fel a figyelmet a petárda veszélyeire

A szilveszter éjjeli tüzek megelőzhetők lennének, ha mindenki betartaná a pirotechnikai eszközök használati szabályait – áll az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) közleményében, de a balesetek veszélyeire elrettentő képekkel az Országos Mentőszolgálat is felhívta a figyelmet.

A tűzoltók arra figyelmeztetnek, hogy senki ne vásároljon tűzijátékot aluljáróban, piacon vagy „csomagtartóból”, mert azok tűzvédelmi szempontból nem megfelelők.

Petárdát azonban szigorúan tilos használni.

A petárdák veszélyeiről az Országos Mentőszolgálat elrettentő röntgenfelvételeket tett közzé közösségi oldalán, hogy felhívja az emberek figyelmét a balesetek veszélyeire.

AKI PETÁRDÁZIK, AZ SZABÁLYSÉRTÉST KÖVET EL

A rendőrség hétfőn bejelentette, hogy petárdázni szilveszterkor szigorúan tilos, az 1. és 2. pirotechnikai osztályba sorolt tűzijátékokhoz egész évben hozzá lehet jutni, de a 3. osztályba sorolt termékek csak december 28. és 31. között vásárolhatók. Arra is figyelmeztettek, hogy a tűzijátékokat távol kell tartani más tűzveszélyes anyagoktól. Gyermekek elől mindig legyen elzárva – tanácsolták. Petárdázni, ahogy a korábbi években, idén is tilos, a petárda birtoklása is tiltott – hangsúlyozták, hozzátéve, aki ezt a tilalmat megszegi, és petárdázik, szabálysértést követ el, ami 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható. A felrobbant petárda rendkívül súlyos, akár maradandó sérülést is okozhat: végtagroncsolódás, halláskárosodás lehet a következménye – írták a közleményben.

KÉTEZER TŰZOLTÓ LESZ KÉSZENLÉTBEN

Minden évben előfordul, hogy autóban felejtett és idő előtt elinduló tűzijáték miatt ég ki egy jármű, ezért az OKF azt tanácsolja, hogy a pirotechnikai eszközök ne maradjanak a kocsiban vásárlás után, illetve a következőkre hívja fel a tűzijátékot vásárlók figyelmét:

  • A tűzijátékot nem szabad a fűtés és a tűzhely közelébe tenni, mert a melegtől idő előtt működésbe léphet. Felhasználásig el kell zárni, mégpedig napfény-, pára- és vízmentes helyre, ahol a gyerekek, háziállatok nem férhetnek hozzá.
  • Semmiképpen nem szabad benzinnel, gázolajjal, hígítóval és más éghető anyagokkal együtt tartani.
  • A pirotechnikai termékek használati utasítása részletesen tartalmazza, hogy hol kell meggyújtani, milyen irányba fog működni, és mekkora védőtávolságot kell tartani tőle. Ezt mindig be kell tartani!
  • Soha ne irányítsuk emberre, állatra, növényre, járműre vagy épületre. Erős szélben ne tűzijátékozzunk. A rakétákat ne indítsuk fák, vezetékek alól vagy közvetlenül épületek mellől.
  • Az elhasznált tűzijátékok még forró maradványait nem szabad rögtön a kukába dobni, mert tüzet okozhatnak.

Azt tanácsolják, hogy a kutyatartók ne kössék meg a kutyájukat, inkább engedjék be a lakásba. Szilveszter éjszaka sok kutya elszökik, beszorul, beesik valahova. Gyakran a tűzoltóknak kell kiszabadítaniuk a bajba jutott állatokat.

Szilveszteréjjel az év többi napjához hasonlóan kétezer tűzoltó lesz készenlétben ötszáz járművel. Ha tüzet, bajba jutott embert, állatot lát valaki, hívja a 112-es segélyhívó számot.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb