Közélet

Magyarország élelmiszer-drágulása felkerült a Világbank TOP 10-es listájára

A Világbank adatai szerint Magyarország is felkerült azoknak az országoknak a listájára, ahol a leggyorsabban nőnek az élelmiszerárak – írja az Index. A top tízes listán Magyarország előtt nem sokkal vezet Suriname és Ruanda.

A Világbank a top tízes listát a világ leggyorsabban dráguló élelmiszerárairól országokra lebontva a Twitter-oldalán tette közzé december 26-án.

A 2022 augusztusa és novembere közötti időszak adatai magas inflációt mutatnak szinte valamennyi alacsony és közepes jövedelmű országban; az alacsony jövedelmű országok 88,2 százalékában, az alsó-közép jövedelmű országok 90,7 százalékában és a felső-közép jövedelmű országok 93 százalékában 5 százalék feletti, és sok országban két számjegyű az infláció.

A Világbank Index által szemlézett elemzése szerint a magas jövedelmű országok körében a magas élelmiszer-inflációval küzdő országok aránya 81,8 százalékra emelkedett. A leginkább érintett országok Afrikában, Észak-Amerikában, Latin-Amerikában, Dél-Ázsiában, Európában és Közép-Ázsiában találhatók.

HÉT DOLOG, MELYEK MIATT ELSZÁLLTAK AZ ÉLELMISZER-ÁRAK

Az orosz–ukrán konfliktus világszerte megnövelte az élelmiszerárakat, viszont a top tízes listára jutáshoz egyedi probléma volt szükséges a kiemelt országokban. A nemzetközi mintázattól eltérő magas hazai élelmiszer-inflációt a lap szerint több tényező is magyarázza:

  • A megugró energiaárak és a magas szállítási költségek közvetetten hozzájárulnak az élelmiszerárak növekedéséhez.
  • A dinamikus béremelkedés az élelmiszeripari vállalatok munkaerőköltségét is nagymértékben fokozta.
  • Az importált termékek esetében a vállalatok áthárították a fogyasztói árakba az árfolyam-leértékelődésből fakadó hatást.
  • A NETA- és a jövedékiadó-emelés árnövelő hatása az őszi hónapokra begyűrűzött az érintett élelmiszerek árába. 
  • A fogyasztás növekedése teret adott a nagyobb átárazásra.
  • Az élelmiszerárstopok miatt a helyettesítő termékeknél jelentős áremelkedés történt. Az ársapkák kivezetését követően körülbelül 3-4 százalékpontos inflációs hatás maradhat fenn, ami ellen küzdeni kell. 
  • A hazai élelmiszeripar gyenge termelékenysége szintén hozzájárult az élelmiszerárak gyorsabb emelkedéséhez. 

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb