Szegedi Arcok

Civilek, önkéntesek és alapítványok fogtak össze: meleg ételt és élelmiszer-adományokat osztottak a rászorulóknak Szegeden

A városunkban évek óta rendeznek téli és tavaszi élelmiszer-adományozásokat civilek: a meleg étel mellett gyümölcsöt, édességet és zöldségféléket is kapnak a rászorulók. Az adományozók többsége magánember, a kiosztásban önkéntesek vesznek részt. Szerdán az utcán, csütörtökön az egyik hajléktalan-melegedőben tartottak ételosztást – tudósít a Telex.

A portál emlékeztet, hogy Szegeden 2010 óta működik a Boldogságfalva Közhasznú Alapítvány, azóta rendszeresen tartanak ételosztásokat, általában évente kétszer: december végén a két ünnep között, valamint május 1-én. Szalma Róbert, az alapítvány elnöke a Telex kérdésére a szerdai ételosztáson elmondta, hogy ötszáz adag vegetáriánus székelykáposztát készítettek. Valószínű, hogy még többre is lenne igény, de az Alapítvány ennyit képes megfőzni és kiosztani. Az étel szója és árpagyöngy hozzáadásával készült, azért húsmentes, mert így mindenkinek megfelel akkor is, ha nem akar nehezebb ételt enni.

ÉDESSÉG, KRUMPLI ÉS RÉPA IS KERÜLT A CSOMAGBA

Mint tovább kiemelték, az ételosztás költsége egy alkalommal hat-hétszázezer forint között van. Sokan hoznak tárgyi adományokat. A szegedi Mátrix Közhasznú Alapítvány, amely szintén rendszeresen támogatja a rászorulókat, erre az alkalomra két láda édességet hozott. Az önkéntesek nem csak meleg ételt osztottak, hanem zöldségeket: hagymát, krumplit, répát is tettek a szatyrokba, mellé almát, narancsot, és édességeket, csokoládét is. Szalma Róbert tapasztalatai szerint a sátorhoz érkezők többsége hátrányos helyzetű: idős, beteg, illetve vélhetően hajléktalan ember, és nagyon hálásak az adományért. Szalma úgy látja, növekszik Szegeden a rászorulók száma, de szerinte az biztató, hogy akinek szüksége van segítségre, megtalálhatja a forrásokat.

MA AZ ÚJSZEGEDI MELEGEDŐBEN VOLT ÉTELOSZTÁS

A Telex azt is kiemelte, hogy csütörtökön délben a hajléktalanok újszegedi melegedőhelyén tartott ételosztást a Szegedi Felsővárosiak Civil Egyesülete. Az ennivalót az egyesület és az Őrangyal Gasztroház Vegetáriánus Étterem együttműködése révén a vendéglőben főzték meg, a menü húsmentes, búzafehérjével meg gombával dúsított gulyásleves volt, 350 adagot hoztak. A költségeket a civilek fedezték. Május 1 és augusztus 20 körüli időpontokban is szoktak ételt osztani. Tóth István, a civil szervezet vezetője a Telex kérdésére elmondta, hogy a koronavírus-járvány időszakát kivéve már évek óta tartanak hasonló jótékonysági akciókat az újszegedi hajléktalan melegedőhelyen. „Karácsony után elmúlik a jótékonyság, de mi kitoljuk szilveszterig” – mondta Tóth. Szintén évek óta, minden héten pénteken adományokból származó ruhákat és tartós élelmiszereket is kaphatnak a rászorulók a SZÖFCE egyesületi klubhelyiségében. A szegedi nagybani piac két kereskedőjétől is érkezik támogatás, így szétosztható zöldséghez és gyümölcshöz is hozzájutnak.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: Study Medicine in Nigeria
'Fel a tetejéhez' gomb