Közélet

Megvan, hogy az év végével mely családtámogatásokat törli a kormány

A babaváró hitel és falusi csok meghosszabbításával szemben véglegesnek látszik, hogy már csak december 31-ig lehet igényelni az otthonfelújítási támogatást és a nagycsaládosok autóvásárlási támogatását – írja a Bank360.hu.

A kormány szerda esti rendeletéből nemcsak az derült ki, hogy milyen családtámogatások folytatódnak, hanem az is, hogy mik szűnnek meg. A jogszabály az eddigi előírások szerint 2022. december 31-ig igényelhető családi kedvezmények közül hármat hosszabbított meg változatlan feltételek mellett két évvel, 2024 végéig:

  • a babaváró hitelt,
  • a falusi csokot
  • és az új lakások építésénél és vásárlásánál megkapható áfa-visszaigénylést.

VÉGE LESZ A NAGYCSALÁDOSOK GÉPKOCSIVÁSÁRLÁSI TÁMOGATÁSÁNAK

Két olyan családi kedvezmény is van, amelynek a folytatásáról nem rendelkezik a jogszabály, ami alighanem azt jelenti, hogy ezeket már csak december 31-ig lehet igényelni, tehát aki élni akar a kedvezménnyel, nagyon kell sietnie. A nagycsaládosok gépkocsivásárlási támogatásának szabályai csak egy ponton változtak a rendeletben, az eredeti igénylési határidő azonban nem módosult, így erre továbbra is csak 2022. december 31-ig van lehetőség. Csupán egy engedményt azonban adott a kormány a nagycsaládosoknak. Ennél a kedvezményél ugyanis a „megfelelő befogadóképességű személygépkocsi” a szerzési támogatásra való jogosultságot megállapító határozat véglegessé válását követően szerezhető meg.

Az eredeti rendelet szerint amennyiben az adásvételi szerződés vagy a pénzügyi lízingszerződés a határozat véglegessé válásától számított hat hónapon belül nem jön létre, a támogatás nem folyósítható. Ezt a határidőt tolta most ki az új rendelet egy évre, ami nagy könnyebbség lehet azoknak, akiknek december 31-ig még sikerül igényelniük a támogatást. Aki teheti, annak még érdemes megpróbálnia, hiszen milliókat nyerhet vele. A támogatás mértéke ugyanis 2,5 millió forint, de legfeljebb a megszerzés időpontjában érvényes bruttó vételár 50 százaléka.

AZ OTTHONFELÚJÍTÁSI TÁMOGATÁST IS KIVEZETIK

Sokkal többeket érintett az elmúlt években a gyermeket nevelők által igényelhető, maximum 3 milliós otthonfelújítási támogatás. Erről azonban egyáltalában nem tartalmazott rendelkezést a szerda esti jogszabály. Mivel a lakásfelújítási támogatás igénylési határideje is lejár a jelenlegi szabályok szerint 2022. december 31-én, szinte biztosra vehető, hogy a kormány ezt a kedvezményt nem hosszabbítja meg. Speciális esetekben, szűk körben egy, a napokban megjelent jogszabály ugyan adott haladékot az igénylésre 2023. március 31-ig, de ezeken kívül a mostani jogi helyzet szerint ez a támogatás az év végével megszűnik. Így lényegében csak azok a napelemes, napkollektoros fejlesztést végrehajtók kaptak még egy kis időt, akik már korábban szerződtek a kivitelezővel, de a munka még nem készült el.

Mivel ennek a támogatásnál az igénylés feltétele a munkák elkészülte és az erről szóló számlák megléte, az elkövetkező napokban már csak azok hajrázhatnak, akik még nem adták be az igénylésüket a még folyó vagy már elkészült lakáskorszerűsítésükre. Nekik érdemes alaposan átnézni még egyszer a feltételeket, hogy az államkincstár online felületén hiánytalanul nyújtsák be az igénylést december 31-ig – hívja fel a figyelmet a Bank360.hu.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb