Mindenmás

Hasznos tanács szilveszterre, hogy az elkóborolt kiskedvencek hazataláljanak: Szegeden két MOL kúton is lehet ingyenesen mikrochipet leolvasni

Immár több mint másfélszáz MOL kúton van lehetőség a kutyák azonosító chipjeinek leolvasására, ami hatalmas segítséget jelent, hogy a szilveszteri petárdaszezonban elkóborolt négylábúak sikeresen hazatalálhassanak szerető gazdáikhoz. Az állatvédő szervezetek szerint az év utolsó napjaiban rendre ezres nagyságrendű kutya szökik el a számukra extrém zajterhelést jelentő robbanások miatt – közülük szerencsére több százat sikerül biztonságba helyezni az ingyenes chipleolvasásnak köszönhetően – tájékoztatta szerkesztőségünket a MOL.

Az év vége hagyományosan boldog időszak négylábú kedvenceink számára, hiszen ilyenkor a család gondoskodó szeretetéből és a finom falatokból is bőven több jut nekik a megszokottnál. Az ünnepre ugyanakkor árnyékot vet a szilveszteri tűzijátékok keltette hanghatás, amely a kutyák érzékeny hallása és idegrendszere számára túlságosan erős ingert jelent, sok esetben menekülésre késztetve őket. A MOL számára fontos, hogy a kutyás társadalmat segítse, a benzinkutak kutyabaráttá tétele mellett, a legtöbb töltőállomást ingyenes chipleolvasókkal szerelte fel: a könnyen megközelíthető, az ünnepek alatt is nyitva tartó kutak személyzete minden évben elkóborolt kutyák százain segít. A hálózat immár országszerte több mint 150 egységet számlál, és minden bizonnyal nagy szükség lesz a mikrochip eszközökre ez év december utolsó, illetve 2023 januárjának első napjaiban is.

2013 ÓTA KÖTELEZŐ A KUTYÁK MIKROCHIPES MEGJELÖLÉSE

A vállalat kiemelte, hogy Magyarországon 2013 óta kötelező minden 4 hónaposnál idősebb kutya mikrochipes megjelölése. Bár a jogszabályi előírás ellenére a chipek használata még mindig nem teljeskörű, a kutyák többsége átesik a jelölésen. Ennek során egy rizsszem méretű, szövetbarát kapszulát juttatnak fájdalommentes eljárással a négylábú bőre alá. A kapszulában lévő chip egy egyedi számsort tartalmaz, amely egyértelműen azonosítja a kutyát, és a Magyar Állatorvosi Kamara által vezetett adatbázis segítségével összeköti az állatokat a gazdájukkal, lehetővé téve, hogy az elkóborolt jószág a lehető leghamarabb hazajusson. Ehhez csupán arra van szükség, hogy a jó szándékú megtaláló bevigye a kutyát a legközelebbi leolvasóhelyre, ahol elvégzik a leolvasást, és értesítik az önkéntes állatorvost, aki kapcsolatba lép az állat gazdájával.

ÉVENTE EZRES NAGYSÁGRENDŰ AZ ELSZÖKÖTT KUTYÁK SZÁMA

Évente ezres nagyságrendű az egyébként gazdás, de leginkább például a szilveszteri tűzijátékok és petárdázások következtében megriadt, otthonról vagy akár sétáltatás közben elmenekülő kutyák száma. Az ijedt állat akár 20-30 kilométerre is elrohan, ami már nagyon megnehezíti, hogy önállóan hazataláljon. „Márpedig minél nagyobb a távolság és az eltelt idő, annál kisebb az esélye, hogy az állat sértetlenül hazaér” – hangsúlyozta Óvári András, a MOL-lal a kutyamentésben együttműködő Vigyél Haza Alapítvány alapítója. A civil állatvédő hozzátette: „Nagyon fontos, hogy a gazdák időről időre ellenőrizzék, helyes adat szerepel–e róluk a nyilvántartásban, hiszen egy esetleges lakcím- vagy telefonszám-változtatás meggátolhatja a kutyák és gazdáik egymásra találását, ha az adatokat nem frissítik.” Óvári András elmondta, évente több száz kiskedvenc talál vissza az otthonába az ünnepek alatt (akár éjszaka is) működő ingyenes leolvasásnak köszönhetően.

SZEGEDEN KÉT HELYEN LEHET CHIPET OLVASNI

A chipolvasóval felszerelt töltőállomásokat jellegzetes matrica jelöli, a kutak listája pedig megtalálható a MOL töltőállomás-keresőn, a MOL MOVE applikációban, illetve a Vigyél Haza Alapítvány Kutyakereső alkalmazásában is. Szegeden a

  • Csongrádi sugárúti,
  • és a Kálvária sugárúti kutaknál lehet ingyenesen chipet leolvasni.

A vállalat kiemelte, hogy az is több alkalommal előfordult már, hogy a MOL töltőállomások munkatársai figyeltek fel a kutak környékén gazdátlanul bolyongó állatokra, és tették meg velük az első lépést a hazatalálás felé a chipleolvasó berendezés használatával. Ez mindig felejthetetlen pillanat a gazdáknak, de a szakértők szerint a kutyáknak is: házi kedvenceink számára az eltévedés erős érzelmi trauma, a gazda megtalálása viszont igazi boldogság.

Kapcsolódó cikkek

2 hozzászólás

  1. Visszajelzés: connetix
  2. Visszajelzés: diyala SERCH
'Fel a tetejéhez' gomb