Közélet

Meghalt XVI. Benedek emeritus pápa

95 éves korában szombaton délelőtt 9 óra 34 perckor meghalt Joseph Aloisius Ratzinger német teológus-pap, aki XVI. Benedek néven 2005 és 2013 között a katolikus egyház feje volt, tudta meg az Index.

Ferenc pápa szerdán arra kérte a híveket, hogy imádkozzanak elődjéért, mert „nagyon beteg”. Később a Vatikán is megerősítette, hogy a pápa állapota „az elmúlt néhány órában rosszabbodott”. Hozzátették, hogy az orvosok állandó felügyelet alatt tartják a volt egyházfőt, illetve jelezték, hogy az állapotromlás az életkorának tudható be.

Joseph Ratzinger áprilisban töltötte be 95. életévét. 2005-ben választották pápává, és a modern kor első egyházfője volt, aki lemondott 2013 februárjában. Lemondását a kora miatti fogyatkozó erejével indokolta. Júniusban ünnepelte pappá szentelése 70. évét. Ferenc pápa megválasztását követően a saját magának kijelölt nyugalmazott pápa címmel visszaköltözött a Vatikánba, ahol azóta is a Mater Ecclesiae kolostorban élt. A pápai állam területét nagyon ritkán hagyta el, utoljára 2020 júniusában, amikor testvére, Georg temetésére utazott – akkor mutatkozott utoljára a nyilvánosság előtt, írta a 24.hu.

Forrás: index.hu/24.hu

Kapcsolódó cikkek

2 hozzászólás

  1. Visszajelzés: blote tieten
'Fel a tetejéhez' gomb