MindenmásNem kategorizált

Szubtrópusi eredetű légtömeg alakítja Szeged időjárását is…folyamatosan dőlnek meg a melegrekordok Európában

A várakozásoknak megfelelően megdőlt ma a napi országos melegrekord, a délnyugat felől érkező szubtrópusi eredetű légtömegben az ország naposabb tájain 12 és 19 fok között alakultak a maximumok. A holnapi, január 2-i napi országos rekord szinte garantálható, az ugyanis mindössze 16,4 fok 1992-ből.

Sellyén mért 18,9 fok bizonyult a legmagasabbnak, ami 1,4 fokkal több, mint az ezen a napon tavaly Főnyeden mért 17,5 fokos napi csúcs. A régi maximumhoz képest ma nagyjából, az Országos Meteorológiai Szolgálat 15 állomásán mértek magasabb hőmérsékletet.

A budapesti rekord végül nem dőlt meg, mert Ferihegyen “csak” 13,7 fokot mértek, ami 0,7 fokkal elmarad a tavalyi lágymányosi értéktől. Érdekesség, hogy ez a rekord kicsin múlt, de itt most nem a 0,7 fokra gondolunk, hanem a távolságra, ugyanis földrajzilag ha nézzük, akkor a ferihegyi mérőhöz képest nagyjából 8 km-rel délebbre Gyálon már 16,2 fokot regisztráltak.

2022 utolsó napján Németországban 16-21 fok között alakult a legtöbb helyen a hőmérséklet. 270 mérőállomáson született új decemberi melegrekord. Belgiumban 17,5 fokkal dőlt meg a decemberi melegrekord, amihez Hollandiában mindössze három tized hiányzott. Svájcban 20,9 fokot mértek Delémontnál, melyben a főn szél is nagy szerepet játszott. Franciaországban 23,4, Spanyolországban 24,3 fok volt a maximum szilveszer napján.

A légköri mozgásokról érdemes megnézned ezt az átfogó videót:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb