Közélet

Hétfőtől egy kicsit sötétbe borul Szeged: lekapcsolják a díszkivilágítást és a középületek fényeit

Mintegy ötven szegedi épületen kapcsolják le a fényeket holnaptól, velük együtt a karácsonyi díszkivilágítástól is búcsúzhatunk. Az elszabaduló energiaárak miatt még október 21-én megszavazott “rezsicsomag” része volt az újévi Szeged365 Kisokosunkban részletesebben is leírt, az önkormányzati üzemeltetésű sport – és kulturális intézményeket érintő két lépcsős, ideiglenes bezárás is.

A fények lekapcsolása két dolgot érint:

  • egyrészt a város  200 ezer LED-ből álló, 100 kilométer hosszú karácsonyi díszkivilágítását, amely legközelebb a 2023-as Szegedi Karácsonyi Hetekkel együtt, a tervek szerint november 24-én, pénteken ragyoghat újra,
  • másrészt a középületek esti fényeit, ezeket aznap fogják majd újra felkapcsolni, amikor a sport – és kulturális intézmények többsége újranyit, március 3-án.

A FÉNYEK EGY RÉSZE AZ ÉV 365 NAPJÁN FENT MARAD

Mint korábban Makrai Lászlótól, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetőjétől megtudtuk, a fények egy része az év 365 napján fent marad, viszont mivel nem üzemelnek, észrevétlenek maradnak. Ilyenek többek között a Belvárosi híd, a Tisza Lajos körút, a Dugonics téri fák és a Híd utca fényfüzéreinek nagy része.

BÚCSÚZIK RUDOLF IS

Szeged közkedvelt szelfi-pontja, a Dugonics téren pompázó Rudolf is búcsúzik holnaptól, előbb a fényeit kapcsolják le, majd szétszerelik és tavaszi-nyári-őszi “pihenőhelyére” viszik az SZKHT kollégái. Az öt méter magas, kétszáz kilós, 11 ezer LED-ből álló installáció egyébként a közhiedelemmel ellentétben nem rénszarvast, hanem egy gímszarvast mintáz. 

MEGCSODÁLNÁD UTOLJÁRA, MÉGEGYSZER AZ ÜNNEPI FÉNYEKET? HÚZZ BELE, ESTE 10-KOR LEKAPCSOLJÁK ŐKET

A korábbi évekhez képest korainak tűnő lekapcsolás konkrét oka, hogy egészen máig még a régi áron kapta Szeged önkormányzata az MVM áramot, január 2-tól, hétfőtől azonban jön az áremelés. A LED-ek felét időzítőkapcsolóval látták el, ezek minden délután fél 5-kor kapcsolnak fel, majd este 10-kor le, magyarán, ha szeretnéd még egyszer, utoljára megcsodálni Magyarország leghosszabb karácsonyi díszkivilágítását, menj el kocogni egyet!

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: magnetisch speelgoed
'Fel a tetejéhez' gomb