Közélet

Kétezer kisbolt zárt be 2022 első félévében, az árstop kivezetését követelik a kormánytól

Az élelmiszerárstop kivezetésére kéri a kormányt a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség, akik szerint az intézkedés nem érte el célját. Az ATV Híradónak nyilatkozó szakértő szerint a legnehezebb helyzetben a vidéken működő kis és családi vállalkozások vannak. Az adatok szerint 2022-ben négyezer üzlet zárhatott be az árstop okozta nyomás miatt.

Az élelmiszerárstop alá eső termékeket 2021. október 15-ei árakon kell tartaniuk a boltoknak, ez azonban a háború, az aszály és az energiaárak emelkedése miatt komoly pluszterheket jelent a kereskedőknek – írta az Index.

PAPÍRFORMA SZERINT 2023. ÁPRILIS 30-IG TART AZ ÁRSTOP, NOVEMBER ÓTA A TOJÁS ÉS A KRUMPLI IS ÉRINTETT

2022 novemberében a kormány arról döntött, hogy kibővíti az egyes alapvető élelmiszerekre vonatkozó árstopot – írtuk korábban. Az árkorlátozás már a tyúktojásra és az étkezési burgonyára is vonatkozik, miközben a korábban megjelölt termékekre is változatlanul érvényes.

Az élelmiszerár-stop 2023. április 30-ig tart, az árszabályozás az alábbi termékekre terjed ki:

  • kristálycukor
  • búzafinomliszt (BL 55)
  • finomított napraforgó-étolaj
  • házi sertéscomb
  • csirkemell, csirke far-hát, csirkehát, csirkefar, csirkeszárnyvég
  • ultramagas hőmérsékleten hőkezelt, 2,8% zsírtartalmú tehéntej
  • tyúktojás
  • étkezési burgonya, az újburgonya kivételével

AZ ÁRSTOP AZONNALI MEGSZÜNTETÉSÉT SZORGALMAZZÁK

A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség ezért az árstop azonnali megszüntetését szorgalmazza. Neubauer Katalin, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára az ATV-nek elmondta, hogy az árstop okozta nyomás miatt az egyik 19. kerületi áruházban lévő élelmiszerbolt végleg bezárt, amely a magyar kereskedők egyik zászlóshajója volt.

“Nagyon komoly kezdeményező tárgyalásokat szeretnénk a kormánnyal e tekintetben, a döntéshozókkal elérni, mert nem tartható már április 30-ig sem ez a nyomás, ez a veszteség. Úgy gondoljuk, hogy miután nem ért célt maga az intézkedés, nem mérsékelte az inflációt az élelmiszerek tekintetében, kérjük a kormányt, hogy ezt a lehető legrövidebb időn belül vezesse ki”

– fogalmazott a főtitkár.

2022 ELSŐ FÉLÉVÉBEN 2000 BOLT ZÁRT BE MAGYARORSZÁGON

A tavalyi első félévben több mint kettőezer kiskereskedelmi bolt zárt be, a második félévben minden bizonnyal folytatódott ez a kedvezőtlen tendencia, tehát tavaly akár több mint négyezer kisbolt is bezárhatott – nyilatkozta Hornyák József, a Portfolio makroelemzője, aki azt is elmondta, hogy kedvező változás idén sem várható, mivel a szakértők 2023-ban az eddiginél is magasabb inflációt jósolnak.

ÚJDONSÁG, JANUÁR 13-TÓL: KÉTSZER ANNYI ÁRSAPKÁS TERMÉKET KELL TARTANI, MINT AMENNYI A BEFAGYASZTÁSKOR VOLT

Rendeletben kötelezik a boltokat arra, hogy kétszer annyi ársapkás árucikket tartsanak készleten, mint amennyi átlagosan akkor volt, amikor az árakat befagyasztották – írtuk az ünnepek alatt, a Magyar Közlönyben múlt szerdán megjelent rendelet január 13-án lép majd életbe. A kereskedőknek eddig is rendelet írta elő, hogy ezekből a termékekből – többek közt tojásból, krumpliból, 2.8 százalékos tejből – az adott nap átlagos készletének megfelelő mennyiséget kell tartaniuk, ám januártól duplázniuk kell a mennyiséget.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: blote tieten
'Fel a tetejéhez' gomb