Közélet

Változás az árstopban: kötelezik a boltokat, hogy kétszer annyi sapkás élelmiszert tartsanak készleten

Rendeletben kötelezik a boltokat arra, hogy kétszer annyi ársapkás árucikket tartsanak készleten, mint amennyi átlagosan akkor volt, amikor az árakat befagyasztották. A Magyar Közlönyben szerdán megjelent rendelet január 13-án lép életbe.

A kereskedőknek eddig is rendelet írta elő, hogy ezekből a termékekből – többek közt tojásból, krumpliból, 2.8 százalékos tejből – az adott nap átlagos készletének megfelelő mennyiséget kell tartaniuk, ám januártól duplázniuk kell a mennyiséget.

A mostani új rendelkezés szerint szükség esetén a 2021-ben befagyasztott árak esetében a 2021-es átlagos napi mennyiségének, a 2022-ben befagyasztott árak esetében pedig a 2022-es átlagos napi készlet mennyiségének kétszereséig kell olyan mértékben biztosítani a készletet, hogy az „áruhiány elkerülésével” az elegendő legyen

– áll a Magyar Közlönyben.

STOP, HAMMERTIME! NOVEMBER ÓTA A KRUMPLI ÉS A TOJÁS IS ÁRSTOPOS

Idén novemberben a krumplira és a tojásra rakott ársapkát a kormány, mindkét terméknél erősen érezhető az áruhiány, tavaly a liszt, a napraforgóolaj, a sertéshús, a csirkehús, a 2,8 százalékos tej és kristálycukor vált árstopos terméké.

MINIMUM ÁPRILIS 30-IG TART AZ ÁRSTOP

A kormány még december 13-án jelentette be, hogy április 30-ig meghosszabbítják az élelmiszerárstopot. Az agrárminisztérium két héttel ezelőtti közleménye kiemelte, hogy

“az ársapkák működnek, a vásárlók ugyanis azokból a termékekből vásárolnak többet, amikhez olcsóbban jutnak hozzá.”

Az AKI Piaci Árinformációs Rendszer adatai alapján az ársapkás termékekből több fogyott idén 2021 ugyanezen időszakához képest. A mennyiségi növekedés oka lehet az is, hogy a vásárlók raktároznak ezekből a termékekből, Nagy István miniszter ugyanakkor a felhalmozás helyett a tudatos vásárlásra hívja fel a figyelmet.

  • Az Agrárminisztérium szerint a legnagyobb, 81 százalékos növekedés a 2,8 százalékos UHT tej esetében figyelhető meg, a többi ársapkás termék esetében is 25 százaléknál nagyobb a fogyasztás.
  • Lisztből 27 százalékkal,
  • napraforgó étolajból 44 százalékkal,
  • csirkemellből 34 százalékkal,
  • csont nélküli sertéscombból 46 százalékkal fogyott több idén eddig, mint az előző év azonos szakaszában.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb