Szegedi Arcok

Penészgombákat kutatva lettek díjnyertesek a szegedi biológusok

Természettudományok és élettudományok területén Dr. Hamari Zsuzsanna és társkutatói, Dr. Ámon Judit és Dr. Kocsubé Sándor nyerték meg idén az SZTE Innovációs Díjat a “Fonalasgombák mikotoxin termelésének gátlása természetes hatóanyaggal” című kutatásukért – tájékoztat az egyetem a honlapján.

“A fonalasgombák mindenütt jelen vannak a környezetünkben. Ezek azok a fekete, szürke, zöld vagy kék “szőrös jószágok”, amiket látunk, ha bepenészedik a kenyér, vagy átnedvesedik a párától a tapéta “– magyarázta Dr. Hamari Zsuzsanna, az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar Biológiai Intézet oktatója.

RENGETEG BETEGSÉGET OKOZHATNAK A GOMBÁK

Amennyiben nem fordítunk elég figyelmet a gombavédelemre, akkor szántóföldeken, szőlőkben, és a házi kiskertekben is megfertőzhetik a növényeket a gombák. Így garantáltan toxinszennyezettek lesznek az élelmiszerek, ami az emberekre és a haszonállatokra is rendkívül veszélyes: májbetegséget, DNS-károsodást, vagy akár rákot is okozhatnak. Az SZTE kutatói, Dr. Hamari Zsuzsanna, Dr. Ámon Judit és Dr. Kocsubé Sándor vizsgálataikkal a megelőzésére kerestek megoldást. A veszélyes anyagok élelmiszerekbe jutásának egyik módja az, hogy próbálják gátolni a gombák növekedését pl. a termények tejsavas lefújásával tárolás előtt. Azonban ezen erőfeszítések mellett is megtörténik a gombafertőzés és a termés toxinszennyezése. Dr. Hamari Zsuzsanna szerint létezik olyan hatóanyag, amely nem a gombák kolonizációját akadályozzák, hanem a kolonizáló gombák toxintermelését. Ez egy olyan újszerű megoldás, amely megoldja a toxinszennyezés problémáját a raktározott terményekben anélkül, hogy befolyásolná a mikrobiális ökoszisztéma természetes állapotát, összetételét.

TERMÉSZETES ANYAGGAL KEZELIK A TERMÉNYT

“Csak nemrég óta tudjuk azt, hogy a környezetünkben élő mikrobák közösségi életet élnek. Tudnak egymás létezéséről, szerves anyagokkal kommunikálva segítik vagy gátolják más fajok jelenlétét a környezetükben. Még mai tudásunk is kevés ahhoz, hogy előre megjósoljuk azt, hogy milyen következményekkel jár, ha beavatkozunk a mikrobiális ökoszisztémába azzal, hogy a mikrobiális közösség egyik tagját eltüntetjük” — mondja a biológus. Kutatásuk eredménye erre a problémára nyújt megoldást: természetes anyaggal kezelik a terményt a raktárba helyezés előtt, hogy ha nő is rajta gomba, ne termeljen toxint. Így a tárolás során nem kerülnek toxikus anyagok az élelmiszereinkbe, és a mikrobiális ökoszisztémába sem avatkozunk be. Dr. Kocsubé Sándor kifejezetten a toxinok tanulmányozásával kezdte karrierjét, így sokat tud e méreganyagokról. Dr. Hamari Zsuzsanna és Dr. Ámon Judit pedig együtt egy alapkutatást végeznek, amelynek során megtalálták a díjnyertes felfedezést: az anyagot, amely gátolja a gombák toxintermelését.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb