Mindenmás

Itt az ideje hozzászokni a 700 forintos benzinárhoz Szegeden

Ma újra emelkedett az üzemanyagok nagykereskedelmi ára, a benzin literje bruttó 10, a gázolajé pedig 4 forinttal. Az árváltozást a töltőállomások is érvényesítették, az átlagár így 652, illetve 720 forint körül alakult. A GKI szerint a következőkben további drágulásra kell felkészülni, mert élénkülhet a kereslet az olaj iránt a világpiacon, ezért heteken belül 700 forint fölé emelkedhet a benzin ára is – írja a HVG.

“A benzin még sosem volt ennél drágább azoknak a magyaroknak, akik saját autóval közlekednek, miközben ennél minden szomszédos országban olcsóbb az üzemanyag. Szlovéniában és Horvátországban például 50-70 vagy akár 90 forinttal is kevesebbe kerülhet egy liter üzemanyaga a hazai árakhoz képest” – nyilatkozta az RTL Híradójának Bujdos Eszter, a Holtankoljak.hu ügyvezetője.

JÓVAL NAGYOBB ÁREMELÉS IS ELKÉPZELHETŐ LESZ

Az üzemanyag annak ellenére ilyen drága Magyarországon, hogy az olaj világpiaci ára az egy évvel ezelőtti szintre csökkent az EU Oroszország elleni szankcióinak hatására. A drágaság oka Molnár László, a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója szerint

  • a forint gyengülése az euróhoz és a dollárhoz képest,
  • az állami adóztatás mértéke.

A GKI szerint a következőkben további drágulásra kell felkészülni, élénkülhet a kereslet az olaj iránt a világpiacon, ezért heteken belül 700 forint fölé emelkedhet a benzin ára is. „Várhatóan visszatérünk a korábbi időszak 700 forint fölötti üzemanyagáraihoz. Sőt a rosszabbik verzió esetén, ha a forint újra elkezd gyengülni a dollárhoz vagy az euróhoz képest, akkor ennél jóval nagyobb áremelés is elképzelhető” – nyilatkozta Molnár László. A Híradó megkérdezte a kormánytól, hogy tervezik-e csökkenteni az üzemanyagokat terhelő adókat, de nem válaszoltak. Szerintük a szankciók miatt drága a benzin és a gázolaj.

PÉNTEKEN TOVÁBB DRÁGUL A BENZIN

A Holtankoljak szerdai adatai szerint bruttó 6 forinttal lesz magasabb a 95-ös benzin nagykereskedelmi ára a hét második felében és ez vélhetően a benzinkutakon is érezteti majd a hatását. A benzin átlagára ez alapján 658 forint lesz literenként. A dízel nagyker ára nem emelkedik pénteken, így a mostani ár legalább jövő hétig érvényes.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: ข่าวบอล
'Fel a tetejéhez' gomb