Közélet

Rekordhosszú várólisták vannak a hazai kórházakban, tucatnyi beavatkozás esetében nőtt a várakozók száma

A végeláthatatlan várólisták már régóta problémát jelentenek a magyar egészségügyben, a koronavírus-járvány csak rontott a helyzeten. Közel egy éve már csak az adatok egy része elérhető a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) weboldalán, de az így is látszik, hogy a műtétre váró betegek száma is kimagasló.

Miután a koronavírus-járvány idején a beavatkozások egy jelentős részét elhalasztották, a várólisták csak még hosszabbra nyúltak, 2022 februárjától pedig a várakozási időre vonatkozó adatok le is kerültek a NEAK honlapjáról. A várakozók száma ugyanakkor továbbra is elérhető, a Pénzcentrum pedig ezek alapján készített egy összesítést, mely alapján a korábbiakhoz képest most jelentősen több beteg vár többek között térd- és csípőprotézis-műtétre, sérvműtétre, szívkatéterezésre, epekőműtétre, mandula-, orrmandulaműtétre vagy prosztataműtétre.

12 BEAVATKOZÁS ESETÉBEN NŐTT A VÁRAKOZÓK SZÁMA

A lap által vizsgált beavatkozások közül:

  • tizenkét beavatkozás esetében nőtt és 4 esetben csökkent a várakozók száma. 7 műtéttípusnál a 40 százalékot is meghaladja a növekedés.
  • A legdrasztikusabb a mandula-, orrmandulaműtétre várók számának növekedése, ami nagyjából egy év alatt 446-ról 1076-ra ment fel.
  • Még mindig szürkehályog-műtétre várnak a legtöbben, viszont legalább kevesebben, mint tavaly: 12 207-en.
  • A csípő- és térdprotézisre várakozók száma tovább nőtt, sérvműtétekre is 46-60 százalékkal többen várnak.
  • Bár nem sokkal, mégis csökkent a gerincstabilitás, -deformitás műtéteire, nyitott szívműtétre és nőgyógyászati műtétekre várók létszáma a 2022-es adatokhoz képest.

A cikk szerint a kórházi várólisták növekedése évek óta megfigyelhető, és a pandémia hatása ebben megkérdőjelezhetetlen. A műtétek elhalasztása mellett ugyanis az is igaz, hogy míg az egyes járványhullámok idején a lakosság, ha csak tehette, nem fordult orvoshoz, nem járt szűrővizsgálatokra, az enyhülés után mindenki egyszerre kopogtatott a kórházak ajtaján, a felduzzadt várólisták is ezt a tendenciát támasztják alá.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb