Mindenmás

Annyi könyvet visznek a Szőregi Fiókkönyvtárhoz, hogy a munkatársak nem tudják, mitévők legyenek

A Somogyi-könyvtár Szőregi Fiókkönyvtára a Tömörkény István Művelődési Házban működik. Eddig kint volt egy asztal, ahol szabadon lehetett a könyveket cserélgetni, viszont az intézmény szerint az utóbbi időszakban inkább hulladékudvarként használták ezt az emberek.

“Annyi könyvet visznek a szőregi könyvtárhoz, hogy a munkatársak nem tudják mitévők legyenek ennyi adománnyal” – hívta fel a figyelmünket a jelenségre Péter olvasónk. Bizony, vékony a határ aközött, hogy valaki jószándékból adományozni, segíteni akar és aközött, hogy csak ez a címszó alatt szeretne megszabadulni a feleslegessé vált dolgaitól. Valahogy ez a helyzet körvonalazódott ki az utóbbi időszakban a Tömörkény István Művelődési Házban is, hiszen az intézmény felhívta a környékbeliek figyelmét arra, hogy: ne vigyenek hozzájuk több könyvet, mert már nem tudjuk hol tárolni azokat.

KAMERÁS RENDSZER MŰKÖDIK A MŰVELŐDÉSI HÁZNÁL

“Ismételten kérjük, mint ahogyan az a művelődési ház ajtajára is ki van írva, hogy ne hozzanak több könyvet a művelődési házhoz, mert már nem tudjuk hol tárolni azokat! Amennyiben Önök sem tudják tárolni könyveiket, úgy figyelmükbe ajánlom a hulladékudvart, vagy az iskolai papírgyűjtést, amit évente rendeznek meg a helyi általános iskolában” – olvasható az intézmény Facebook oldalán, ahol azt is kiemelték, hogy a művelődési háznál kamerás megfigyelő rendszer működik, így könnyen be tudják azonosítani azokat a gépjárműveket, amelyek könyveket szállítanak ide. “Amennyiben továbbra is szándékukban áll könyveket hozni, akkor ne tegyék! Más eseteben kénytelenek leszünk hivatalos módon eljárni! Megértésüket és segítségüket előre is köszönjük” – tették hozzá.

A poszt alatt a kommentekből az is kiderült, hogy korábban itt egy asztal volt kihelyezve, ahol szabadon lehetett cserélgetni a könyveket, viszont a művelődési ház hozzászólása szerint az utóbbi időszakban ezt kihasználva, inkább hulladékudvarként gondoltak erre az emberek, így ezt a kezdeményezést nem akarja a továbbiakban fenntartani az intézmény.

FRISSÍTVE: NINCS LEHETŐSÉG KIVÁLOGATNI A KÖNYVEKET

“A szőregi művelődési ház kezdeményezése volt az első Covid-hullám miatti leállás alatt, hogy helyet biztosított arra, hogy cserélgetni tudjuk a még használható, érdeklődésre számot tartó könyveinket. Jól is működött egy darabig, de egy ideje már csak 80-as évekbeli tankönyveket és hasonlóan nem olvasmányos műveket hoztak az emberek. A művelődési házat ismét bezártak, így most nincs lehetőségük a dolgozóknak kiválogatni az adományokat, ezért kérték, hogy ne vigyen senki. A könyvtár bár ugyanabban az épületben van, nem érintett a dologban” – írta Ágnes olvasónk a témában.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb