Mindenmás

Napi pakk: napsütés és 12 fok jön Szegedre, ma van Vízkereszt, ezzel pedig hivatalosan is véget ér a karácsony

Eljött az idő, ideje lebontani a karácsonyfákat, hiszen ma van Vízkereszt, vagyis a karácsonyi ünnepkör utolsó napja, ami egyben a farsangi időszak kezdetét is jelenti. A karácsonyfa bontáshoz pedig egész kellemes, 12 fokos és napos időjárást kapunk Szegedre. Előtte azért még kortyolj bele a kávédba, mert meghoztuk a napi pakkot!

NÉVNAPOSOK, VÍZKERESZT ÉS A FARSANG KEZDETE

Nagyon boldog névnapot kívánunk minden Boldizsár, Anasztáz, Baltazár, Epifánia, Gáspár, Gazsó, Melchior, Melhior és Menyhért nevű olvasónknak! Néhány érdekesség:

  • ma van Vízkereszt napja, vagyis vége a karácsonynak! Ezen a napon keresztelkedett meg Krisztus a Jordán vizében, melynek emlékére országszerte szokás volt a víz- és házszentelés. A megszentelt vízzel még aznap behintették az állatokat, meglocsolták az istálló sarkait, az ólakat, az udvart, hogy megelőzzék a bajt, betegségeket. Házszenteléskor a pap megszentelte, megfüstölte a házat, utána az ajtóra felírták a G.M.B. betűket, a háromkirályok nevének kezdőbetűit, és az esedékes évszámot. Így vélték elkerülni a villámcsapást, a rontást, és általános védelmet biztosítottak maguknak.
  • Ma kezdődik az ortodox karácsony is. A Juliánusz naptárat használó Görög keleti vagy Pravoszláv egyházak ma ünneplik Jézus Krisztus születését. Az ortodox keresztények számára a karácsony ünnepe ez világszerte. A Juliánusz naptárt többek közt az orosz, a szerb és a grúz ortodoxok használják, valamint a jeruzsálemi patriarchátus.
  • Sőt, még egy érdekességet találtunk, hiszen ma van a farsang első napja! A farsangi ünnepkör legfeltűnőbb mozzanata a jelmezes-álarcos alakoskodás. Napjaink leglátványosabb farsangi alakoskodása a Mohácson lakó délszlávok csoportos busójárása. E busók fából faragott álarcokban jelennek meg, mozgásuk, viselkedésük rituálisan meg van szabva.
  • Mindezek mellett 1934-ben ezen a napon hunyt el Nyilasy Sándor festőművész is, aki a képein a Szeged környéki tanyavilág életét örökítette meg.

12 FOKOS IDŐJÁRÁSUNK LESZ SZEGEDEN

Pénteken naposabb és felhősebb időszakok válthatják egymást Szegeden. Számottevő csapadék sehol sem várható. A nap első felében még többfelé élénk, néhol akár erős lehet az északnyugati szél. Napközben 10-12 fokra van kilátás.

NŐ A BENZIN ÁRA

Mától még drágább lesz a benzin: literenként bruttó 6 forinttal kell érte többet fizetni a hazai töltőállomásokon. A gázolaj nagykereskedelmi ára ugyanakkor nem módosul. A holtankoljak.net oldalon megjelent adatok alapján az átlagárak az alábbiak szerint alakulnak január 6-ától:

  • 95-ös benzin: 658 forint/liter,
  • gázolaj: 720 forint/liter.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb