Közélet

Európában is terjed már a koronavírus új alvariánsa, még vizsgálják a lehetséges hatásait

Terjedőben van Európában a koronavírus omikron variánsának XBB.1.5-ös alváltozata – közölte Hans Kluge, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai irodájának igazgatója kedden, Koppenhágában. A legfrissebb térségbeli adatok szerint egyelőre alacsony esetszámok mellett egyre gyakoribb az XBB.1.5-es alvariáns. Azon dolgoznak, hogy felmérjék ennek lehetséges hatásait – tette hozzá.

“A világjárvány három éve után nem lehet megengedni, hogy további nyomás nehezedjen az egészségügyi rendszerekre” – hangsúlyozta Kluge, aki kitért a Kínában tapasztalható helyzetre is. Az aggodalmak eloszlatására az Európai Unió egészségügyi hatóságának (ECDC) jelenlegi értékelését hozta fel, amely szerint a kínai esetszámok növekedése várhatóan nem lesz jelentős hatással az európai járványhelyzetre. A rendelkezésre álló információk szerint a Kínában keringő változatok megegyeznek az Európában és máshol már ismert változatokkal – magyarázta.

INDOKOLT LEHET AZ ÓVINTÉZKEDÉSEK BEVEZETÉSE

Kluge szerint ennek ellenére nem szabad óvatlanná válni. A tisztségviselő úgy véli, indokolt lehet különbféle óvintézkedések bevezetése, mindamellett biztosítani kell, hogy ezek tudományos alapokon nyugodjanak, valamint arányosak és megkülönböztetéstől mentesek legyenek. Kluge szerint fontos volna ösztönözni az embereket arra, hogy oltassák be magukat a fertőzés ellen, emlékeztető oltásokat beadni a veszélyeztetett kiemelt csoportokba tartozóknak, népszerűsíteni a maszkviselést zárt térben és a tömegközlekedési eszközökön, szellőztetni a zsúfolt intézményeket, szórakozóhelyeket, éttermeket, egylégterű irodákat és megelőző és megfelelő terápiát biztosítani azoknak, akiknél fennáll a súlyos megbetegedés kialakulásának esélye.

MASZK A REPÜLŐJÁRATOKON

Catherine Smallwood, a WHO európai részlegének rendkívüli helyzetekkel foglalkozó vezetője szerint az országoknak meg kell fontolniuk, hogy ajánlottá teszik a maszkviselést a hosszabb repülőutakon a járvány terjedésének feltartóztatása érdekében. Ez minden olyan helyzetben indokolt lehet, amikor erősen fertőzött területről érkeznek az utasok. Hangsúlyozta: az utazási óvintézkedések életbe léptetésénél kerülni kell a diszkriminációt.

KÍNÁBAN SZABADON TERJED A FERTŐZÉS

Kína december elején vetett véget a zéró-Covid politikájának és oldott fel hirtelen szinte minden korlátozást, azóta az országban gyakorlatilag szabadon terjed a koronavírus-fertőzés. Emiatt több helyen utazási korlátozásokat vezetett be a Kínából érkezőkre, kötelezővé téve a tesztelésüket. Az Európai Unió tagországainak egészségügyi minisztereit tömörítő testület a múlt héten az egy újabb járványhullámot megelőző szabályok összehangolását javasolta, és ugyancsak arra bátorított, hogy a tagállamok rendeljék el a Kínából érkezők tesztelését. Hogy Magyarországon tervben van-e hasonló intézkedés, egyelőre nem tudni.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb