Mindenmás

Napi pakk: ködös, párás idő, 7 fok és Kormányinfó is lesz ma

Nem ússzuk meg ma pára és köd nélkül a reggelt, tehát vezessetek óvatosan az utakon! Napközben sem lesz túl meleg, csupán 7 fokot jósolnak Szegedre. Izgalmas pillanatokat is tartogat a csütörtök, hiszen Kormányinfót tart ma Gulyás Gergely, amelyről élő szöveges tudósítással jövünk majd Nektek! De addig is: kortyolj bele a kávédba, mi pedig hozzuk mellé a legfontosabb napindító infókat, itt a Szeged365 napi pakk!

MAI NÉVNAPOSOK ÉS A MAGYAR MUSICAL NAPJA

Nagyon boldog névnapot kívánunk minden Ernő, Cézár, Erna, Ernella, Erneszt, Verona, Veronika és Veronka nevű olvasónknak! Mindezek mellett:

  • 1818. január 12-én született Osztróvszky József, Szeged reformkori ellenzéki politikai életének szervezője, 1861-ben rövid ideig polgármestere,
  • 75 éve Török Ádám fuvolista, énekes és dalszövegíró, a Mini alapítója és frontembere,
  • 72 éve Kirstie Alley, Golden Globe-díjas amerikai színésznő, producer, a Nicsak, ki beszél sorozat sztárja,
  • de mindezek mellett ma van a magyar musical napja is! 1961. január 12-én mutatta be a Petőfi Színház az első magyar musicalt, Hubay Miklós, Vas István és Ránki György Egy szerelem három éjszakája című művét. A Bajor Gizi Színészmúzeum kezdeményezésére 2012 óta január 12-én ünneplik a magyar musical napját. 

A DONI ÁTTÖRÉS 80. ÉVFORDULÓJÁRA EMLÉKEZNEK MA

A Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal január 12-én, csütörtökön 11 órakor a Rákóczi téren található szobornál emlékezik a doni áttörés 80. évfordulójára. A doni áttörést egyébként a magyar honvédség fekete napjának is nevezik. 1943. január 12-én törték át a szovjet alakulatok a magyar arcvonalat a Don-kanyarban. Az urivi hídfőből indult támadás rendkívül szűk területre koncentrálódott, éppen a soproni 4. gyalogezred arcvonalát érte. A szélsőséges hideg, az éhség és a felerősödő halálfélelem a végkimerülés határára sodorta a magyar katonákat, akik mindezek ellenére kezdetben mindent elkövettek, hogy elhárítsák a katasztrófát. A mostoha körülmények azonban nem támogatták őket: a mintegy kétszázezres 2. magyar királyi hadsereg napok alatt szinte teljesen megsemmisült. Kemény küzdelmük, férfias kiállásuk, fájdalmuk és szenvedésük ma mindannyiunkat fejhajtásra késztet.

TÁMAD A KÖD ÉS A PÁRA

Párásan, ködösen indul majd a csütörtök Szegeden. Borongós, felhős időre készülhetünk, napsütést csak olykor láthatunk majd napközben. Élénk lehet a délnyugati szél. Hajnalban 1, napközben pedig 7 fok körül alakul majd a hőmérséklet Szegeden.

KORMÁNYINFÓT TART GULYÁS GERGELY

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő 2023. január 12-én 10:00-kor sajtótájékoztatót tart. A Portfolio szerint az utóbbi hetek és napok eseményei közül jó eséllyel szó esik majd a Kormányinfón:

  • az állam és a 4iG (Antenna Hungária) tulajadnszerzéséről a Vodafone Magyarországban,
  • a magyar EU-s források kiszabadításának aktualitásairól,
  • az Erasmus+ pénzek sorsáról,
  • és a 2023-as költségvetésről.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb