Sport

Jászapáti Petra bronzérmes 1000 méteren a gdanski rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokságon

A szegedi Jászapáti Petra fináléba jutott 1000 méteren a gdanski rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokságon, ahol végül bronzéremmel zárta a futamot a kontinensviadal zárónapján.

JÁSZAPÁTI PETRA ÉS KÓNYA ZSÓFIA UGYANABBAN A NEGYEDDÖNTŐS FUTAMBAN SZEREPELT

A nőknél a vegyes váltóval egyaránt olimpiai bronzérmes Jászapáti Petra és Kónya Zsófia ugyanabban a negyeddöntős futamban szerepelt. Eleinte a két magyar vezette a mezőnyt, majd öt körrel a vége előtt a szám vb-bronzérmese, a holland váltóval olimpiai bajnok Xandra Velzeboer állt az élre. Kónya visszacsúszott a negyedik helyre, de a bokasérüléssel küzdő Jászapáti végig magabiztosan maga mögött tartotta az olasz Arinna Sighelt, így továbbjutott. Ahogy a mindössze 18 éves Somodi Maja is. Igaz, a szombati bukása után nyaksérüléssel versenyző tehetségnek ehhez szerencsére is szüksége volt, mert végig az utolsó, ötödik pozícióban korcsolyázott, azonban az utolsó körben hárman is kicsúsztak előtte, így ölébe pottyant a továbbjutást érő második hely.

“Betegségem után most már jobb erőben éreztem magamat, de nagyon erős volt ez a futam. A végén még megpróbáltam rágyorsítani, hátha meglesz a harmadik hely, de nem sikerült előzési pozícióba kerülnöm” – mondta az MTI-nek Kónya Zsófia.

JÁSZAPÁTI PETRA IDŐEREDMÉNYE FINÁLÉBA JUTÁST ÉRT

Az elődöntőben a Jászapáti és Somodi “megkapta” futamtársnak a női mezőny egyeduralkodóját, Suzanne Schultingot. Eleinte a 24 éves szegedi versenyző vezetett, de Somodi váratlanul ritmust váltott, és az utolsó pozícióból élre állt iramot korcsolyázni. Ez alaposan felbolygatta a mezőnyt, a sorozatos előzgetések, helyezkedések után Velzeboer korcsolyázott elsőként, őt Schulting és Jászapáti követte, Somodi pedig visszacsúszott az ötös végére. A hajrában csak Schulting tudott előzni, azaz Jászapáti harmadikként haladt át a célvonalon, de időeredménye fináléba jutást ért, ahol végül a szegedi versenyző bronzéremmel zárta a futamot.

A HOLLAND VERSENYZŐ KIZÁRÁSA MIATT JÁSZAPÁTI PETRA LÉPHETETT A NEGYEDIK HELYRŐL A HARMADIKRA

A 24 éves szegedi versenyző ugyan negyedikként haladt át a célvonalon, de az előtte végző holland Xandra Velzeboert szabálytalanság miatt kizárták, ezért a harmadik helyre lépett előre. A győzelmet a belga Hanne Desmet szerezte meg. A magyarok legutóbb a 2019-es Eb-n szereztek érmet a női mezőnyben, akkor a váltó zárt harmadikként, egyéniben pedig előzőleg öt évvel ezelőtt Bácskai Sára Luca volt bronzérmes 1500 méteren.

Vasárnap a váltók döntőivel zárul a kontinensviadal.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb