Sport

Jászapáti Petra döntős női 1500 méteren a gdanski rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokságon (frissítve)

Az öt magyar versenyzőből egyedül a szegedi Jászapáti Petra jutott fináléba 1500 méteren a gdanski rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokság szombati napján, míg Bontovics Balázs a kisdöntőben szerepelhet.

A 24 éves szegedi versenyző szokásos taktikáján annyit változtatott, hogy ezúttal nem a hétfős mezőny végén, hanem a közepén “utazott”, majd féltávnál fél kör alatt az élre korcsolyázott, éllovas pozícióját pedig a célig magabiztosan megőrizte.

SZILICZEI-NÉMET REBEKA ÉS SOMODI MAJA NEM JUTOTT TOVÁBB

A Sziliczei-Német Rebeka és a mindössze 18 esztendős Somodi Maja azonos futamba kapott besorolást, de olyan riválisokkal kerültek össze, mint az olimpiai és világbajnok holland Xandra Velzeboer, az olimpiai és világbajnoki érmes belga Hanne Desmet és a táv német Eb-ezüstérmese, Anna Seidel. Eleinte a mezőny végén helyezkedtek, majd amikor gyorsult a tempó, négyen, köztük a két magyar is kicsúszott, ezért leállították a futamot. Az újraindítás után Sziliczei-Német egy ízben kisodródott, s akkor feladta a riválisok üldözését. Somodi a negyedik helyen kezdte az utolsó két kört, de teljesen elkészült az erejével, így visszacsúszott a hatodik helyre. Velzeboer kizárása miatt végül 5-6. helyen zártak a magyarok, de ez sem ért továbbjutást.

BONTOVICS BALÁZS A NEGYEDIK HELYEN ÉRT CÉLBA

A férfiaknál Bontovics Balázs és Varnyú Alex futamát is le kellett állítani veszélyes bukások miatt. Előbbi eleinte a mezőny élén haladt, majd fokozatosan visszacsúszott, de két kicsúszásnak és egy kisodródásnak köszönhetően a B döntőt érő negyedik helyen korcsolyázott a célba. Varnyú a második start után a középmezőnyben korcsolyázott, de a hajrában ketten is megelőzték, így kiesett.

KÓNYA ZSÓFIA BETEGSÉGÉT KÖVETŐEN NINCS 100%-OS FORMÁBAN

Szombat délelőtt a legrövidebb, 500 méteres távon elsőként a vegyes váltóval a szegedi, olimpiai bronzérmes Kónya Zsófiát szólították jégre, aki rajt-cél győzelemmel nyerte meg az első futamát. Ezt követően Bácskai Sára Lucának nehezebb dolga volt, mert csak a 3-as pozícióból rajtolt, ennek ellenére szlovák és francia riválisát is maga mögé utasította. Az első fordulón Tiborcz Dániel is rajt-cél győzelemmel jutott túl. A második futamot – legjobb idejüknek köszönhetően – mindhárom magyar a legkedvezőbb, 1-es rajtpozícióból várta, ami igencsak bíztató volt. Ehhez képest Kónyát a cseh Petra Vankova, míg Tiborczot a belga Ward Petre előzte meg az utolsó körben. “Nem vagyok boldog, de egész évben jobban ment az 1000 méter, mint az 500. Szerintem kizárást ért volna a cseh lány előzése, mert nem hiszem, hogy előrébb lett volna nálam, amikor a kanyarban összeértünk” – értékelt Kónya, aki szintén nincs százszázalékos állapotban a betegségét követően.

Vasárnap az 1000 méter küzdelmeivel és a váltók döntőivel zárul a kontinensviadal.

FRISSÍTVE (16:05) JÁSZAPÁTI PETRA NEGYEDIK LETT 1500 MÉTEREN

Jászapáti Petra negyedik helyen végzett 1500 méteren a gdanski rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokság szombati napján. A szegedi short trackes nagyon magabiztos versenyzéssel menetelt a fináléba, mert pénteki selejtezős és szombati elődöntős futamát is megnyerte. Ezúttal szakított szokásos taktikájával, és megpróbált elöl helyezkedni, így 12 körrel a vége előtt élre állt, majd fokozatosan hátrébb csúszott, de nyolc körrel a vége előtt egy újabb jó ritmusváltással visszaszerezte az első helyet. Ekkor már nagyon komoly tempóban köröztek a versenyzők, ám a futam nagy esélyesei egyesével megelőzték a 24 éves magyar gyorskorcsolyázót, így Jászapáti Petrának két-két váltóval szerzett ezüst- és bronzérem után nem jött össze az első egyéni Eb-érem.

Szombaton még 500 méteren küzdenek érmekért a versenyzők, illetve a férfi és női stafétáknál az elődöntőkre kerül sor. Vasárnap az 1000 méter küzdelmeivel és a váltók döntőivel zárul a kontinensviadal.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb