Közélet

Kevesebb gázt égetett el, ezért 190 milliós büntetést kell fizetnie a SZETÁV-nak

A Szegedi Hőszolgáltató Kft. a múlt év végének enyhe időjárása miatt 190 milliós kötbért fizet az állami energiakereskedőnek, mert kevesebb gázt fogyasztott az előre tervezettnél – számolt be róla a Telex. A SZETÁV ebben a fűtési szezonban állna át a geotermikus energia nagyobb arányú használatára, ami harmadába kerülne a gáz árának, de inkább a gázt is égetik, mert a lap beszámolója szerint az MVM a kisebb mennyiségű havi gázfogyasztást pénzbüntetéssel sújtja.

Kóbor Balázs, a 28 ezer szegedi lakást és 500 intézményt hővel és meleg vízzel ellátó SZETÁV ügyvezetője a lapnak elmondta, hogy január első 12 napján 6 fokkal volt magasabb a hőmérséklet az ilyenkor szokásosnál, ami azt jelenti, hogy ebben a hónapban is sokkal kevesebb lesz a gázfogyasztásuk, azaz újabb kötbérre számíthatnak.

Bár a termálvizes rendszer mínusz 6-8 fokig elegendő energiát adna, csak akkor kellene gázzal is kiegészíteni a geotermikus hőtermelést, ha annál hidegebb volna, de a műszaki logikát a kötbérfizetési kötelezettség nem veszi figyelembe. Pedig Kóbor számítása szerint a gázárak emelése után sokkal inkább gazdaságos a termálhő használata a távfűtésben.

“Minden hazai gázfelhasználó távfűtőcég alaposan ráfizet az enyhe télre”

– zárta a beszélgetést az ügyvezető.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: ข่าวบอล
'Fel a tetejéhez' gomb