Közélet

Gyorsított vizsgálatot indított a GVH a tej és a tejtermékek elképesztő drágulása miatt

Gyorsított ágazati vizsgálatot indít a Gazdasági Versenyhivatal a tej és tejtermékek hazai piacán, miután felmerült a verseny torzulása a szektorban. Ezt a vásárlók a bőrükön is érezhették a száguldó tejárak formájában. Hamarosan fény derülhet arra, hogy nyerészkedtek-e az ágazat szereplői, és ha igen, mekkora volt ennek a mértéke – írja az Index.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) rendelkezésére álló információk szerint a hazai tej- és tejtermékek körében a fogyasztói árak nagymértékű emelkedése volt észlelhető számos termék esetében a közelmúltban, mely áremelkedés a mai napig folyamatosan tart – olvasható a versenyhivatal végzésében. Ezzel párhuzamosan, a Gazdasági Versenyhivatalhoz érkezett jelzések alapján a tejipari ágazatban termelő- és feldolgozó tevékenységet végző hazai piaci szereplők beszállítói pozíciói gyengülő tendenciát mutatnak.

SÜRGŐS BEAVATKOZÁS INDOKOLT

A hivatal rendelkezésére álló információk alapján a fenti jelenség Magyarország egész területét érintően megfigyelhető. A tej- és tejtermékek piacán a GVH gyanúja szerint a verseny torzulása vagy korlátozódása is hozzájárulhatott az áremelkedéshez, ezért sürgős beavatkozás indokolt. Mint írják, a tej és a különböző tejtermékek részesedése jelentős a hazai fogyasztói kosárban. Ezen magyarországi keresletet egyrészt a hazai tejipari szereplők elégítik ki, másrészt importtermékek. A hazai tejipari ágazat legjelentősebb szereplői a nyers tehéntejet beszállító tejtermelők, a tejtermékeket feldolgozó üzemek, valamint a tejtermékek nagy- és kiskereskedelmével foglalkozó vállalkozások, élelmiszer-kiskereskedelmi üzletláncok, melyek végső soron kiszolgálják az értéklánc végén elhelyezkedő fogyasztókat.

A TEJ- ÉS TEJTERMÉKEK HAZAI PIACÁN A VERSENY TORZULHAT VAGY KORLÁTOZÓDHAT

Hozzátették azt is, hogy az elmúlt évben tapasztalt, a koronavírus világjárvány és az orosz-ukrán háború következtében kibontakozó globális és európai agrárgazdasági tendenciák, az inputköltségek növekedése, a hazai élelmiszerpiaci árakra közvetlenül kiható jogszabályi változások mind olyan tényezők, amelyek a tej- és tejtermék ágazat valamennyi szereplőjére és a fogyasztókra is közvetlenül és érzékelhető mértékben kihatottak. Ezek a tényezők az értéklánc különböző szintjein eltérő mértékben fejthették ki hatásukat, indokolt ugyanakkor vizsgálni azt is, hogy mennyiben járulhattak hozzá az ágazatban tapasztalt negatív folyamatokhoz:

  • nagy mértékű áremelkedések;
  • piaci szereplők között fennálló viszonyrendszer átrendeződése; 
  • termékkategórián belüli koncentráció alakulása, ideértve a sajátmárkás termékek arányának alakulását;
  • a szabad piaci versenyt akadályozó magatartások, körülmények, 

A GVH által tapasztaltak arra utalnak, hogy a tej- és tejtermékek hazai piacán a verseny torzulhat vagy korlátozódhat. Ezen piaci problémák feltárása és kezelése érdekében sürgős beavatkozás indokolt, ezért a Gazdasági Versenyhivatal a piaci folyamatok feltárása és értékelése érdekében gyorsított ágazati vizsgálatot indít – olvasható a végzésben. 

EGY ÉV ALATT KÖZEL 80 SZÁZALÉKKAL DRÁGULTAK A TEJTERMÉKEK

A KSH legfrissebb adatai szerint decemberben a tej fogyasztói ára 52 százalékkal, a tejterméké 79,2 százalékkal emelkedett az előző év decemberéhez képest. Az év utolsó hónapjában az élelmiszerárak éves viszonylatban 44,8 százalékkal nőttek. A jelentés tervezetének elkészítésére a GVH-nak egy hónapja van, de indokolt esetben két alkalommal, legfeljebb egy-egy hónappal meghosszabbítható. A vizsgálat eredményeit jelentésben összegzik majd – írták.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb