Közélet

Szeptember elejéig meghosszabbítaná a kormány a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet

Szeptember elejéig meghosszabbítaná a kormány a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet, így továbbra is háromféle rendkívüli helyzet lenne érvényben egyszerre: az ukrajnai háború és az energiaválság miatti veszélyhelyzet, valamint a bevándorlási válsághelyzet – szúrta ki a HVG.

Fél évvel, szeptember 7-ig meghosszabbítaná az Orbán-kabinet a március elején lejáró, tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet – derült ki egy, a kormány honlapjára feltöltött kormányrendelet-tervezetből. A tervezet indoklása szerint azért, mert az országos rendőrfőkapitány és a menekültügyi hatóság vezetőjének tájékoztatása alapján a hosszabbítás indokolt, mivel továbbra is fennállnak az elrendelés feltételei.

FOKOZÓDÓ MIGRÁCIÓS NYOMÁS

A hosszabbítást a kormány a „fokozódó migrációs nyomással” szokta indokolni, hivatkozva a rendőrség statisztikáira. A hétfőn napvilágot látott friss adatok szerint 456 határsértővel szemben intézkedtek a rendőrök péntektől vasárnapig. A rendőrség honlapján olvasható statisztika szerint pénteken 128, szombaton 123, vasárnap 199 jogellenesen az ország területén tartózkodó külföldit tartóztattak fel és kísértek át az ideiglenes biztonsági határzáron a rendőrök. Az ország belsejében hat határsértőt fogtak el, akikkel szemben idegenrendészeti eljárás indult. Az elmúlt héten az ország területén 1233 határsértőt tartóztattak föl és kísértek vissza. A megelőző héten – január 9-től 15-ig – a feltartóztatottak száma 1080 volt. Emellett az elmúlt héten az ország belsejében elfogtak hat határsértőt, akikkel szemben idegenrendészeti eljárás indult. Embercsempészés miatt 20 gyanúsított ellen indult eljárás – derül ki a rendőrségi összesítésből.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb