Közélet

Szitává lőttek egy szerb autót a koszovói rendőrök, Aleksandar Vučić kész lemondani az elnöki pozíciójáról

A koszovói különleges rendőrség (ROSU) tagjai hétfőn 11:30 körül a Kosovska Mitrovica felé vezető főúton a Bistrica hídnál rálőttek egy autóra, amelyben két szerb nemzetiségű férfi utazott – közölte a szerb kormány Koszovó-ügyi irodája, amely illegálisnak nevezte a koszovói rendőrség ellenőrzőpontját, ahol az incidens történt.

A Szabad Magyar Szó szerint a lövöldözésben az autó sofőrje, Miljan D. sérült meg, míg az anyósülésen utazó Dušan S. a puszta szerencsének köszönhetően sérülések nélkül megúszta a történteket. A közlemény szerint azonban az autót a koszovói rendőrök szitává lőtték.

NEKIHAJTHATOTT A RENDŐRAUTÓNAK

Delevićet a mellkasának bal oldalán érte a lövés, mellkasi lőtt sebbel szállították a kraljevói kórházba, áll a szerb kormány Koszovó-ügyi irodájának közleményben. Az eset kapcsán a koszovói rendőrség is adott ki közleményt, szerintük az ellenőrzőponton megpróbálták megállítani az autót, az viszont nekihajtott a rendőrautónak. A koszovói egyenruhások azért nyitottak tüzet, mert úgy vélték, veszélybe került az életük.

KÉSZ LEMONDANI AZ ELNÖK

Aleksandar Vučić a Szerb Haladó Párt rendkívüli ülésén arról beszélt, hogy kész lemondani az elnöki pozíciójáról – nyilatkozta Darko Glisic, a párt végrehajtó bizottságának elnöke. Szerb sajtóhírek szerint a megbeszélésen egyet nem értés alakult ki, és néhányan arra szólítottak fel, hogy Szerbia utasítsa el a tárgyalást az Európai Unióval. Vučić erre reagálva azt mondta, ha valaki úgy gondolja, hogy jobban vezetné az országot, ő kész lemondani. Hozzátette: ha a nép úgy gondolja, hogy vissza kell utasítani a megállapodást, és gazdaságilag tönkre kell tenni az országot, ő átengedi az ország irányítását az „okosabbaknak”. A szerb elnök ezután ismertette a Nyugat tervét Koszovóval kapcsolatban, majd távozott. 

“Amennyiben Vučić kiáll amellett, hogy lemond a párt elnöki tisztségéről, azt hiszem, az a Szerb Haladó Párt végét jelenti a szerbiai politikai színtéren. Azt követően a lehető legrosszabb forgatókönyv vár Szerbiára, amibe bele sem merek gondolni” – idézi a Szabad Magyar Szó Glisic nyilatkozatát, amit a Pink Televíziónak adott.

AZ ELNÖK MA BESZÉDET TART

A Vajdaság Ma ugyanakkor azt írta, hogy Aleksandar Vučić szerb elnök hétfőn 20 órakor beszédet intéz a nemzethez a legújabb koszovói fejlemények kapcsán, közölte az elnöki sajtószolgálat, hozzátéve, a beszédet a belgrádi Elnöki Palotában tartja. Ezt megelőzően, hétfőn 11 órakor Vučić részt vett a szerb kormány ülésén, amelynek a témája a legnagyobb valószínűség szerint ugyancsak a legfrissebb koszovói fejlemények, illetve az “ötök” látogatása után előállt helyzet volt.

AZ EU-VAL, AZ EGYESÜLT ÁLLAMOKKAL, FRANCIAORSZÁGGAL, NÉMETORSZÁGGAL ÉS OLASZORSZÁGGAL TÁRGYALT

Korábban, pénteken előbb Pristinában, majd a délután folyamán Belgrádban tárgyalt az EU, az Egyesült Államok, Franciaország, Németország és Olaszország képviselőiből álló küldöttség. A tárgyalások témáját nem hozták nyilvánosságra, annyi bizonyos, hogy a koszovói kérdés lezárásáról tárgyaltak, s hogy a korábban felkínált német-francia javaslat szolgált kiindulópontul. Vučić a találkozót követően azt nyilatkozta, Szerbia kész elfogadni ezt a koncepciót és a koszovói kérdés megoldására felkínált megállapodás implementációján dolgozni. Akkor már megemlítette azt is, hogy hétfőn beszédet intéz a nemzethez, amikor is ismerteti “a problémákat, amikkel szembesülni kényszerülünk, továbbá az előttünk álló választásokat is”.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb