Közélet

Virág Barnabás szerint a magyar gazdaság technikai recesszióban van, viszont fordulat körvonalazódik az élelmiszerpiacon

Láthatóak a fordulat jelei, azonban nem elég egy-két hónap pozitív elmozdulása – erről beszélt Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke a monetáris tanács mai kamatdöntését követően. Hangsúlyozta, hogy továbbra is szükség van a monetáris szigorra, emiatt a kötelező tartalékrátát április elsejével 5 százalékról 10 százalékra emeli a jegybank. Jelenleg a magyar gazdaság technikai recesszióban van, ám az alelnök szerint az éves teljesítmény pozitív előjelű lehet – írja a VG.

Az infláció decemberben 24,5 százalék volt, az emelkedést teljes mértékben az üzemanyagársapka decemberi kivezetése okozta – kezdte a háttérbeszélgetést Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke a monetáris tanács idei első kamatdöntő ülését követően, miután változatlanul 13 százalékon hagyta az alapkamatot. A szakember szerint a dezinflációs hatások a következő hónapokban erősödnek.

AZ ÉLELMISZERPIACON A TAVASZI HÓNAPOKBAN KÖRVONALAZÓDIK A FORDULAT

Az élelmiszerpiacon a tavaszi hónapokban körvanalazódik a fordulat. Ezek döntően külső hatások eredménye, de a szűkülő belső kereslet is egyre jobban megjelenik az árakban. “Üdvözöljük, hogy a Gazdasági Versenyhivatal vizsgálódik” – mondta a szakember, hozzátéve, hogy az MNB szorosan együttműködik a hivatallal. A monetáris tanács továbbra is türelmes megközelítésre törekszik a kamatpolitikában. Tovább szigorítják a kötelező tartalékeszköz likviditását azzal, hogy a kötelező tartalékrátát 5 százalékról 10 százalékra emeli, amit április elsejével hajt végre, de a rugalmasságot is meghagyja. Továbbra is a kulcs, hogy a monetáris transzmisszió minél hatékonyabban működjön. Arról is döntöttek, hogy az MNB a következő hónapokban is biztosítja az energiapiachoz szükséges devizalikviditási igényt.

TECHNIKAI RECESSZIÓ VAN MAGYARORSZÁGON

“Technikai recesszió az, amit megfigyelhetünk a magyar gazdaságban” – mondta, hozzátéve, hogy ezzel együtt az éves növekedés pozitív tartományban maradhat. A munkaerőpiac továbbra is feszes Virág Barnabás szerint. A kiskereskedelmi forgalom viszont szűkül, ami az árazási döntésekre egyre nagyobb hatással lesz, ezt mutatják az árazási várakozások. Bár magas szinten állnak, az elmúlt hetekben csökkentek az őszi csúcsokat követően.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: blote tieten
'Fel a tetejéhez' gomb