Közélet

Klassz hír, kedd reggelre: tavasszal megállhat az élelmiszerek drágulása, a liszt már februárban olcsóbb lehet

Valóságos láncreakciót indul el azzal, hogy megindul a gabonaszállítás Ukrajnából – nyilatkozta Lakatos Zoltán, a Gabonaszövetség tagozati elnöke. A szakember az RTL Híradónak azt mondta, 5 százalékkal csökkentik a liszt árát februártól a malmok, ami egyrészt jó hír a fogyasztóknak, magában hordozza ugyanakkor azt a veszélyt, hogy a magyar termelők egy része fizetésképtelenné válhat.

A Gabonaszövetség tagozati elnöke azzal magyarázta a helyzetet, hogy nő a bérköltség és drágul a csomagolás, mégis csökkenteniük kell a liszt árát, mert a búza árának zuhanása miatt ezt követelik a pékek.

A feldolgozók és termelők panaszairól azt mondta,

már a gazdaságok 10 százaléka fizetési nehézségekkel küzd, mert hetek óta esik a búza ára, mióta megindult a gabonaszállítás a háború sújtotta Ukrajnából.

A fogyasztók ugyanakkor jól járhatnak, mint a 24 írta, Raskó György agrárközgazdász szerint a vártnál korábban megállhat Magyarországon az élelmiszerek drágulása.

Április-május táján egyértelmű, hogy megáll. Amennyiben az ársapkát a kormány kivezeti, akkor lehet még egy egyszeri megugrás az ársapkás termékekre vonatkozóan

– foglalta össze.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb