Mindenmás

Árad a Tisza, ideiglenesen leállt a mindszenti komp

A hétfőn és kedden érkezett újabb tiszai árhullám és nagy mennyiségű uszadék már nem teszi lehetővé a biztonságos közlekedést, ezért a kompközlekedés átmenetileg szünetel Mindszent és Baks között – közölte a Promenád24 szerint a komp üzemeltetője.

A lap azt írja, hogy a vízügyi előrejelzés szerint jövő hét elején tetőzhet Mindszentnél az árhullám, és akár a 650 centimétert is elérheti majd a Tisza vízszintje, mely jelenleg 544 centiméteren áll. Hogy mikor indulhat majd újra a kompközlekedés, azt egyelőre nem tudni, az üzemeltető folyamatos tájékoztatást ígért az ügyben, egyúttal köszöni az utasok megértését és türelmét.

TISZALÖKNÉL JÁR AZ IGAZI NAGY ÁRHULLÁM, HOZZÁNK BŐ EGY HÉTEN BELÜL ÉRKEZIK MEG

Az Időkép mindezek mellett azt írja, hogy most tetőzik a Tisza Tiszalöknél, Tokajnál majdnem elérte a II. fokú árvízvédelmi készültségi szintet a vízállás. A legtöbb kisebb folyónkon levonulóban van az árhullám, már csak a Bodrogon van másodfokú árvízvédelmi készültség. Ugyanakkor a nagy mennyiségű víz a Tiszában találkozott, és így a Tiszán is nagyobb árhullám vonul végig. Figyelmeztetnek, hogy a Tisza délebbi szakaszain a következő napokban, bő egy hétben lesz a tetőzés, ahogy haladunk délebbre a folyón. Várhatóan ezeken a folyószakaszokon I. fokú árvízvédelmi készültségi szintet érhet el a vízállás, a jelenlegi számítások szerint a II. fokot csak alulról súrolhatja a Hydroinfo.hu hidrológiai előrejelzései szerint.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb